Hongikongis paikneva ettevõtte juht on Vene mees, kes näib dokumentide järgi olevat ka Soome ettevõtte Airiston Helmi tegelik juht.

1964. aastal sündinud venelast ei ole juhtumiga seoses kinni peetud.

Venelase juhitud Hongkongi ettevõtte omanik on Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõte.

Ahel on seega kokku pandud kaht maksuparadiisi kasutades. Nii on ettevõtete tegelik omanik või omanikud varjatud.

Andmete saamine omanike kohta Briti Neitsisaartelt on väga keeruline või pea võimatu.

Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõtet ei ole kahe suure maksuparadiise puudutava lekkinud materjali ehk Panama ja paradiisi paberite hulgas.

Yle jõudis maksuparadiisi kaudu tehtud finantseerimisskeemi jälile Soome maa-ametist saadud kinnistute ostudokumentide abil.

Nende alusel näib venelasel olevat olnud tehingutes erakordne nelikroll: ta on olnud nii kinnistute ostja ja müüja kui ka finantseerija ja finantseeringu saaja.

Airiston Helmi ostis aastatel 2007-2011 Päris-Soome maakonnas vähemalt 11 kinnistut, selgub kinnisvararegistrist.

2014. aastal müüs aga Airiston Helmi kaks suurt kinnistut Säkkiluotos ja Sandvikenis. Tehinguga oli seotud kolmanda kinnistu ja ühe rannasauna rendiõigus.

Kinnistute kogupindala oli üle kümne hektari. Tehingust teeb erilise see, et nii müüja kui ka ostja on praktiliselt üks ja sama.

Müüja oli Airiston Helmi, mille omanik oli tehingute sõlmimise ajal Poola ettevõtte vahendusel 1964. aastal sündinud Vene mees.

Kinnistute ostja oli sama Vene mees. Kinnistusotsuse tõendi järgi on venelane endiselt nende kinnistute omanik. Tema valduses on seega enam kui kümme hektarit maad.

Kinnistute hinnaks oli kokku lepitud 4,5 miljonit eurot. Sularaha ei liikunud dokumentide järgi tehingus aga üldse. Selle asemel kohustus venelane võtma oma vastutusele Airiston Helmi võlgu.

„Ostja maksab tehingu hinna, võttes oma vastutusele 4 101 567 euro väärtuses 10.06.2008 dateeritud võlakirjas määratletud müüja võla ettevõttele Trading Bridge Ltd mainitud võlakirja järgsetel tingimustel,” öeldakse dokumendis.

Ülejäänud osa tehingu hinnast kaeti dokumendi järgi aga vanade võlgadega. Airiston Helmi oli venelasele dokumendi järgi võlgu 398 432 eurot.

Võlausaldaja ehk Trading Bridge’i nimel nõustus sellise korraldusega ei keegi muu kui seesama venelane. Ta näib seega olevat olnud tehingus nii ostja ja müüja kui ka võlausaldaja ja võlgnik.