Eile kirjutas AvtoVAZi president Igor Komarov alla korraldusele, mis kehtestab detsembri keskpaigas tehases mittetäieliku töönädala ja "optimeerib tööjõu hulka", koondades 5000 inimest, kirjutas Vene portaal gazeta.ru.

Ametlikel andmetel tähendab koondamine põhiliselt administratiiv- ja juhtiva personali töökohtade kaotamist. Möödunud nädalal, kui suvel seisnud AvtoVAZi tehased taas tööd alustasid, kinnitati uus struktuur. Sellega vähendati juhtimistasemeid 12-lt seitsmele ning senisest 37 direktsioonist jääb alles 27. Asepresidentide arvu vähendati kaks ja pool korda.

Eri meediakanalite teatel on mitteametlikult räägitud ka lausa kolmandiku AvtoVAZi töötajate ehk 30 000–36 000 inimese koondamisest.

Gazeta.ru allikas Venemaa tööstus- ja kaubandusministeeriumis selgitas, et algusest peale on arutatud, et AvtoVAZi koondab töötajaid mitmes etapis. "Pole saladus, et umbes 13 500 kaotatavat töökohta täidavad pensioniealised, veel 5000 pensionieelikud. Umbes 5000 on kontoritöötajad," ütles allikas.

"Juhul kui koondamised jätkuvad ja jõuavad nendesse mastaapidesse, millest mitteametlikult räägitakse – 36 000 inimeseni –, reageerime protestiaktsioonidega," lubas tehase sõltumatu ametiühingu Jedinstvo juht Pjotr Zolotarjev.

Umbes 100 000 inimesele otse tööd andev AvtoVAZ tegutseb Venemaa edelaosas Samara oblasti Togliatti linnas, kus elab kokku 720 000 inimest. Itaalia kommunistide juhi järgi nime saanud Togliatti linn on ehitatud AvtoVAZi tehase ümber.