Eesti pakendite kogumise ja taaskasutamise turul on hetkel 3 tegijat: Pandipakend tegeleb pandi all olevate pakenditega, Eesti Taaskasutusorganisatsioon (ETO) ja Eesti Pakendiringlus aga kõigi muude toidupakenditega.

ETO lõid 19 tootjat, kes panid raha kokku ja moodustasid MTÜ juhatuse. Olulisemad liikmed on tootjaist Põltsamaa Felix, Raisio, Altia, Paulig ja Valio, poekettidest ETK, Prisma ja Rimi. “Meil on täiesti läbipaistev organisatsioon, nii juhatuse liikmed kui ka kliendid on internetis üleval,” ütleb ETO tegevjuht Ahto Hunt ja lisab, et ei saa seda öelda konkurendi kohta.

Pakendiringlust esindab juhatuse esimees Aivo Kangus ja seal töötab konsultandina Res Publica Tallinna juhatusse kuuluv endine Riigikogu liige Anti Tammeoks, kes on olnud seotud jäätmekäitlusettevõttega CleanAway. Tamme¬oks oli Riigikogu keskkonnakomisjonis ajal, kui seal pakendiseadus vastu võeti. Pakendiringlusel on vaid kaks liiget: toiduainekontsern AS Maag ja väike pagarifirma OÜ Päiksepagar.

Taaskasutusorganisatsiooni akrediteeringu taotlemise kadalippu on ETO turundusjuhi Ilona Eskelineni sõnul päris raske läbida. Pakendiringlus sai akrediteeringu viimasena ja väidetavalt minister Villu Reiljani tugeval toetusel. Nüüd taotleb Pakendiringlus endale ka pandipakendi kogumise õigust ja jälle on pall ministri käes, kes peaks otsuse veel sel aastal langetama.