Selgub, et võrreldes oma vaid 80 kilomeetri kaugusel toimetavate Soome kolleegidega suurt mitte millegagi. Ei ole Eesti konkurentsiamet suutnud tuvastada kartellikokkuleppeid olulistes majandusharudes, ei ole suudetud tuvastada, et mõni monopoolne ettevõte oleks oma turujõudu väiksemate suhtes ära kasutanud. Ja isegi, kui kartell tõestatakse, nagu juhtus 2000. aastate alguses piimatööstustega, said kokkuleppijad kobeda trahvi asemel konkurentsi eest valvajatelt hoopis leebelt noomida, et ärgu nad küll rohkem keelatud kokkuleppeid sõlmigu.

Samal ajal, kui põhjanaabri Soome konkurentsiamet on viimase nelja aasta jooksul paljastanud asfaldikartelli, metsakartelli ja autovaruosade kartelli, läbi hammustanud mitmeid domineerivat positsiooni hoidvaid ettevõtteid ja konkurentsireeglite rikkumisi, on Eesti konkurentsiamet tegelenud valdavalt vaid kirjade saatmise ja neile vastamisega.

Laseme numbritel rääkida. Soome on trahvinud viimasel kolmel aastal paarikümmet ettevõtet ca 2,4 miljardi krooni eest. Neist ettevõtetest paljud tegutsevad ka Eestis, näiteks Lemminkäinen, Stora Enso, Skanska, Rudus, Koivunen jne. Eestis paistab aga majanduskeskkonnaga kõik korras olevat, et siinsel konkurentsiametil on Soome kolleegidele vastu panna sama perioodi kohta vaid kolm trahvi kogusummas 500 000 krooni.

“Soomes on konkurentsiamet maksuametist järgmine, mida ettevõtjad kardavad,” sõnab Elisa Eesti juht Sami Seppänen.