Suuremate kahjudega poodnike hinnangul liikusid riigi masinavärgi rattad sedavõrd aeglaselt, et rahad olid kuude kaupa kinni, lisaks ei olnud ju tegelikult teada, kas üldse, kui kiiresti ning millises summas hüvitisi saadakse.

Pronksiöö tulemusena on siiani suletud Pärnu maantee käänakul kõrvuti asetsenud Fotoluksi fotopoe ja alkoholikaupluse uksed.

“Fotoluksi poest viidi minema kogu kaup ja lammutati fotolabor. Lõhuti aknad. Riik käsitles meie kahju ligi kolm kuud ning hüvitas need umbes 90% ulatuses. Raha ei saanud lõhutud mööbli ja inventari eest,” räägib Fotoluksi juht Assar Jõepera.

Teadmatus sundis kaupluseuksi sulgema

“Pood seisis neli kuud jõude, töötajad lahkusid ning lõpuks pidime poe sulgema, kuna teadmatus ei andnud kindlust uuesti investeerida,” räägib Jõepera.

Ta lisab, et riigi suured sõnad jäidki sisuliselt sõnadeks, kuna hüvitada lubati kõik kahjud.

“Hüvitamata on ka majandustegevuse peatumisest tulnud kahjud. Meie oma kindlustus, ERGO, käsitles kahju kohe ning kuuga oleks olnud raha käes,” ütleb Jõepera. “Rahandusministeeriumist käisid aga ametnikud asjaga tegelemas.”

Samuti suletud ustega Tankkeri OÜ alkoholipoe omanik Asko Aruorg ütles vahetult pärast pronksiöö sündmusi, et poest viidi kaasa kõik, mis võtta andis. “See oli kohutav. Hea küll, löödi aken sisse. Kuid pood rüüstati täiesti ja kõik viidi kaasa või lõhuti. Vaatasin telerist, kuidas oma poodi lõhuti…,” oli Aruorg löödud. Poodi ei jäänud peaaegu midagi peale pakiveinide.

Kõige suuremat, rohkem kui pooleteise miljoni kroonist kahju kannatas Pärnu maanteel keskses kohas asuv Westmanni kauplus, mille juhataja Arvi Villemson juhtunut nüüd enam kommenteerima ei soostunud.

Vineer akende asemel peletas ostjaid

Tallinna Linnaapteegi juhi Anne Keero sõnul lõhuti neil ära klaasid, kuid retseptiravimeid ei varastatud, küll aga komme ja nätsu. “Et enne pole sellist situatsiooni olnud, siis ei tea, kui kiiresti seda tehti. Seda aga, et olime nädalate kaupa vineeriga kaetud, ning et ostjad ära kadusid, meile keegi ei hüvitanud.”

Ministeerium: hüvitise taotlemisega just ei kiirustatud Rahandusministeeriumi teatel laekus esimene taotlus kahju hüvitamiseks 15. mail 2007.

Firma- ja poeomanikud kahju hüvitamise taotluste esitamisega eriti ei kiirustanud, nii laekus rahandusministeeriumile maikuus 62 taotlust, juunis 145 taotlust. Kõikide dokumentide laekumise järel tuli rahandusministeeriumil hiljemalt kümne päeva jooksul kulude hüvitamine teoks teha ja hüvitis kannatanule üle kanda, teatas rahandusministeerium.

Kahjusid hinnati kindlustusfirmade abil

Rahandusministeeriumi pressiesindaja sõnul kasutati kahjude hindamisel enamikul juhtudel kindlustusfirmade abi ning nende hinnangu saamisel järel tehti operatiivselt väljamakse.

Kahjuhüvitamiskomisjoni töösse olid ekspertidena kaasatud kindlustusseltside liidu, prokuratuuri, politsei ning maksu- ja tolliameti esindajad, lisas pressiesindaja.

Kui rääkida mitte 100protsendilisest hüvitamisest, siis võivad mängida rolli kaks asjaolu: kas kahju ja selle likvideerimise kulud olid dokumenteeritult olemas ning see, et käibemaksukohuslastest juriidilistel isikutel on õigus käibemaksutagastustele, mistõttu sellised hüvitised arvestati ilma käibemaksuta, selgitas ministeerium.

Tallinn kahjude hüvitamisega rahul

Samas, juhul kui kannatanu ei olnud rahul kahju hüvitamise või mittehüvitamisega, siis oli käskkirjas toodud välja, et kaebust on võimalik esitada Tallinna halduskohtusse 30 päeva jooksul pärast käskkirja teatavaks tegemist, lisas pressiesindaja.

Tallinna linnavalitsuse teatel on kahjud, mille korvamist linn taotles, peamiselt linna varale (bussiootepaviljonid, ühissõidukid jms) tekitatud kahjud, mis hüvitati umbes 1,2 miljoni krooni ulatuses. Ainuüksi kommunaalameti kahjud ulatusid üle 800 000 krooni ning Rahvusraamatukogul ligi 400 000 kroonini.

Linnavalitsuse kinnitusel pole neil kahjude korvamise osas riigile pretensioone.

Käputäis poode pääses vigastusteta

Nii kummaline kui see ka pole, kuid segipekstud Pärnu maanteel oli pärast kaks õhtut ja ööd kestnud aprillirahutusi poode, mis ei saanud mitte ühtegi kriimu või piirdusid uute akende tellimisega.

Laseringi muusikapoe rüüstamisel piirduti vaid ühe akna sisselöömisega. Kaupluse töötajate hinnangul peatas suurema rüüstamise metallvõrestik, mis aknaid teiselt poolt kaitses. Vaid paar päeva varem oli kaalutud metallvõrede eemaldamist, kuna arvati, et Eestis on ajad juba sealmaal, et neid pole enam vaja.

Ilma ühegi kriimuta jäi pronksiöö maskotiks muutunud kokk Ženja tollane tööandja Café VS. Tervena pääses ka Saana Kangaste pood.

Pärnu maantee teises, Vabaduse väljaku poolses otsas asuv Salva Kindlustuse kontor jäi samuti terveks.

Salva turundusjuht Kalle Konrad sõnas, et kui kaardistada ümbritsevaid ettevõtteid, siis tundub see fakt uskumatu, aga tõepoolest, nende aknad-vitriinid ja muu vara jäi tookord terveks.

Haabersti Maja juht Heldur Nermann ütles, et õnneks jäi nende Pärnu mnt 26 asuv kontor puutumata.

“Kas kinnisvarakuulutuste mittemidagiütleva eksponaadi pärast või seetõttu, et meie kontori ees parkiva sõiduauto katusele keeramine ammendas hetkeks teisitimõtlejatelt kogu energiaressursi ja enamat tähelepanu,” sõnas Nermann.

Sama auto tõmbas tähelepanu ka kõrval asunud sukkpükstepoelt.

Rüüsteretk kesklinnas

Aprillirahutuste kahjunumbrid ettevõtte kohta ulatusid mõnel juhul üle miljoni krooni. Poodidele lisaks jäid märatsejatele ette ka reklaamtulbad ja prügikastid.  — 222 804 krooni sai hüvitist Tankkeri OÜ, kelle alkoholipood tehti maatasa ja pole siiani avatud.
 — 1 268 152 krooni sai riigilt Fotoluks, mis tehti kaubast tühjaks, lõhuti ka fotolabor. Fotoluksi pood on siiani suletud.
 — 573 036 krooni maksti JCDecaux Eesti OÜ-le tänavatel lõhutud ja põletatud reklaamitulpade eest.
 — 1 103 615 krooni hüvitist sai Hugo Bossi poe omanik Versus Invest. Kallis kaubamärk osutus märatsejate jaoks väga ihaldusväärseks.
 — 991 669 krooni sai Eagle Visioni prillipoe omanik AS Lupree. Hugo Bossi ülikondadele lisaks ihalesid rahutustes osalejad endale ka uusi trendikaid prille.
 — 1 103 615 krooni maksti Classics Trading OÜ-le, kellele kuulub Marlboro Classicu pood Väike-Karja tänaval. Sealt hankisid rahutud noored endale ameerikapärast riietust.
 — 310 185 krooni hüvitist sai Pärnu mnt Vabaduse väljaku poolses otsas asuv büroohoone Kawe Plaza.
 — 1 615 086 krooni ehk suurim hüvitis maksti Westmanni poe omanikule Mariel OÜ-le. Pood laastati täielikult, peksti sisse aknad ning varastati kõik, mis vähegi kõlbas.
 — 576 731 krooni hüvitist sai pubi Woodstock omanik Rahteks OÜ. Woodstocki juures toimus rahutuste tõsiseim kokkupõrge, kus üks noormees kaotas elu.
 — 1 502 263 krooni maksis riik hüvitist R-Kioskile, mille kino Kosmose juures asuv kiosk kõigepealt lõhuti ja paljaks varastati ning seejärel põlema pandi. Praeguseks on sinna püsti pandud uus kiosk.

tasub teada
Palace’i hotelli kohvikul löödi sisse aknad. Hotelli juhi Kadi Saluoksa sõnul olid majas enamasti Taani turistid, kes on sedasorti asjadega harjunud ja vaatasid toimuvat kui huvitavat etendust.
Pärnu mnt-l asuva Karnevali poes lõhuti vitriinides olevaid tooteid, kuid suurim kahju tuli hoopis rikutud marmorpõrandast. Nimelt loobiti aknad sisse kõrvalt poest varastatud veinipudelitega.
Rahva Raamatus ei toimunud sisulist müüki nädala, küll aga käidi palju pildistamas kinnilöödud aknaid.