Kaubanduskoja juhatuse liikmete sõnul on Eesti ettevõtted väga kiiresti kohanenud muutunud oludega ning viinud oma kulubaasi vastavusse vähenenud tuludega. Üldine arvamus oli, et karmid, kuid olulised otsused on ettevõtetes tehtud, hetkel käib nende elluviimine. Sama oodatakse ka avalikult sektorilt, kuna riik ei ole kulude kärpimisega sama jõuliselt tegelenud kui erasektor ja eelarve ei ole tasakaalus.

Eraldi käsitleti ka devalveerimise teemat. Kaubanduskoja juhatuse esimehe Toomas Lumani sõnul on antud teemal vaja kõigepealt vastata küsimusele, millist probleemi aitaks devalveerimine Eestis lahendada? „Ma ei näe täna ühtegi probleemi, mida see lahendaks,“ vastas ta. Kuna erasektor on oma konkurentsivõimet läinud juba tõstma läbi jõulise kulude kärpimise, siis puudub vajadus krooni vahetuskursi muutmiseks.

Eriti küüniliseks peeti eile Euroopa sotsiaaldemokraatide juhi Poul Nyrup Rasmusseni väljaütlemist, et Eesti ei peaks püüdma iga hinna eest 2011. aastal eurole üle minna, kuna võib sellega pikendada majanduslangust 2-3 aasta võrra. „Ainuke võimalus lõpetada igasugused spekulatsioonid devalveerimise üle on euro kasutuselevõtt. Eesti majandus vajab uusi investeeringuid ja usalduse kasvatamine on selleks hädavajalik. Ka kodumaised investorid lükkavad täna oma uusi projekte edasi, kuna puudub usk stabiilsusesse,“ kommenteeris Luman.

Euro kasutuselevõtt mitte ei pikenda vaid lühendab kriisi. Kriisi võib pikendada vaid valitsuse venitamine kulude kärpimisel ja otsustamatus Maastrichti kriteeriumite täitmisel.