Kes aitab Eesti taas haljale oksale, Euroopa eduetaloniks ja Läänemere maksuparadiisiks? Selleks pole pelgalt IMF või euro. Masust saame üle vaid lootes Eesti ettevõtja nupukusele, aktiivsusele ja sitkusele. Nemad annavad tööd ja leiba, nemad teavad, kui raske on teenida üht krooni, rääkimata miljonist. Nemad on meie majanduse sool, pipar ja suhkur.

Äripäev ja Delfi pakuvad üheksa kandidaati “masumurdja” tiitlile.

Hääletus kestab kaks nädalat, 7.–20. detsembrini.

Esimesel nädalal saab lugeja valida enda lemmiku järgnevate nimede seast.

Sellele lisaks võivad kõik soovijad kommentaarides välja pakkuda omapoolse kandidaadi!

Teisel nädalal toimub finaal, kus võistlustulle astuvad kaks enim hääli saanud kandidaati ning lugejate poolt uue tulijana välja pakutu. Nende kolme seast selgub lihthäälteenamusega Masumurdja 2009, kes kuulutatakse välja esmaspäeval, 21. detsembril.

Kandidaatide lühitutvustus:

Fjodor Berman
Pika ja eduka ajalooga BLRT suuromanik. Seilab globaalsest kriisist hoolimata edulainel, sest majanduslangusele vastati keerukamate toodetega. Osaletakse Skandinaavia infrastruktuuriprojektide hangetel, töös on Stockholmi metrootunnel ja Kopenhaageni silla metallkonstruktsioonid.

Jaan Puusaag
Eesti ühe suurima eksportööri, ehitusvahu tootja Krimelte juht. Laienevad, hetkel vallutavad Brasiiliat.

Jürgen Ligi
Otsustavalt tegutsema asunud rahandusminister. Ta ei pruugi meeldida, kuid oma tööd euro saamiseks ja riigi finantsseisu parandamiseks teeb hingega. Julges tõsta käibemaksu.

Oleg Gross
Eduka kauplusteketi OG Elektra omanik, kes suudab ka praegusel ajal kasumit teenida ja mis veel tähelepanuväärsem — avab sel aastal ridamisi uusi kauplusi.

Peter Hunt
Eesti jõukamaid ettevõtjaid, aastas miljardi krooni eest patju ja tekke eksportiva Wendre omanik. Wendre üheks mõjukamaks kliendiks on IKEA. Näitab, et täna on tekstiiliäri ka Eestis võimalik ajada, ning käivitab ettevõtteid ka Saksamaal ja Hiinas.

Rain Lõhmus
Asutas koos kaaslastega kevadel LHV Panga, kel tänaseks üle 12 000 kliendi. Finantskriisi ajal tugevate välispankade valitsevale turule tulla on julgustükk, mida tuleb tervitada.

Urmas Sõõrumaa
Müüs kevadel enamusosaluse Väo elektrijaamas Prantsusmaa energiakontsernile Dalkia. Saadud raha investeerib Eestisse, ostis hiljuti turvafirma K Grupp.

Valdo Kalm
35protsendilise rentaablusega ning märkamatult poole miljardi kroonise kõnekaartide ekspordimahuni jõudnud Eesti Telekomi juht. Kalmul oli oma osa, et TeliaSonera süstis sügisel Eesti riigi kassasse 3,5 mld krooni ja lubas erakorralisi dividende pealegi.

Veiko Sepp
Juhib raskustes Elcoteqi üle 1000 töötajaga Ericssoni Eesti haru. Kui Nokia Eestis veel ei tooda, siis Ericsson nüüdsest küll.


* Kui soovid oma lemmikule anda lisahäält, võid seda teha Äripäevas! Lõpptulemusena liidetakse nii Äripäeva kui ka Delfi lehel kogutud hääled.