Ehitustöö on kaevanduses käinud juba aasta aega, mullu juulist saati, selgitas BNS-ile Viru Keemia Grupi avalike suhete juht Julia Aleksandrova. Ettevalmistused võtsid veel kauem aega – kaevanduse maa sai Viru Keemia Grupp juba 2004. aastal. Täisvõimsusel tööd peaks uus kaevanduskompleks alustama 1. jaanuaril 2012.

Teisipäeval sõlmis Viru Keemia Grupp 221 miljoni eurose sündikaatlaenulepingu Nordea, SEB ja Pohjola pangaga, et finantseerida uue põlevkivi kaevanduskompleksi rajamist Ida-Virumaale.

Mullusest saati on ettevõte tegelenud kallakšahti rajamisega, mille kaudu on võimalik pääseda ligi 28–31 meetri sügavusel asuvale põlevkivile, ütles Aleksandrova. Praeguseks on kallakšaht ise juba rajatud, praegu valatakse šahti pindadele ja seintele betooni, et šaht oleks läbitav konveierile. Samuti on tulevases kaevanduses alanud kamberplokkide rajamine.

Kaevanduses on töötab praegu üle 60 inimese. Aleksandrova sõnul värvatakse uusi töötajaid üha juurde. Viimase aasta jooksul on olnud suuremad konkursid uute töötajate leidmiseks märtsis ja oktoobris. Kõige suurem hulk inimesi tuleb Aleksandrova kinnitusel juurde 2011. aasta lõpus enne kaevanduse avamist.

"Kaevanduskompleksi rajamisega loob Viru Keemia Grupp aastatel 2010 ja 2011 Ida-Virumaale 400 uut töökohta," ütles VKG finantsdirektor Ahti Puur laenulepingu sõlmimise puhul. Samuti lubas Puur anda allhanget teistele Eesti ettevõtetele sadade miljonite kroonide eest.

Grupi tütarettevõttel VKG Kaevandused on kavas Ojamaa kaevanduse teenindusmaale rajada põlevkivi tootmiskeskus, sealhulgas rikastusvabrik, killustikukompleks ja killustikulaod. VKG Kaevanduste juhatuse liige Margus Kottise on varem ajakirjanduses öelnud, et lisarajatisi on vaja selleks, et mitte sõltuda Eesti Energiast. "Esialgu oli mõeldud nii, et põlevkivi on võimalik kasutada kohe ja rikastusvabrikut pole vaja," ütles Kottise. "Seejärel kavatseti rikastamiseks kasutada Aidu karjääri kompleksi ja nüüd oleme sunnitud ehitama oma vabriku - märksa väiksemate mõõtmetega, parima tehnoloogiaga."

Viru Keemia Grupp on kümnest tütarettevõttest koosnev kontsern ja Eesti suurim keemiatööstusettevõte. VKG põhitegevusaladeks on põlevkivisaaduste ning elektri- ja soojusenergia tootmine ja müük. VKG-s töötab 1380 inimest, olles seeläbi üks olulisemaid tööandjaid Ida-Virumaal.