"Iga paari kolme aasta tagant tuleks fonditingimused üle vaadata," ütles Katrin Kelberg pensionikeskusest Rahakompassi investeerimismessil.

Vajadusel võiks fondi ka vahetada - soovitatavalt jättes juba kogutud raha vanasse fondi. See peaks aitama riske hajutada juhuks, kui aktsiahinnad langevad.

"Mingi hetk oli näha, et tuleb langus. Sel hetkel tuleks raha võtta agressiivsest fondist välja ja viia konservatiivsesse," ütles Kelberg.

Fondi vahetamine toimub hetkel vaid üks kord aastas.

Samuti oleks mõistlik lisaks teisele sambale omada veel investeeringuid, et elatustase nii väga ei langeks. Kelbergi sõnul on praeguse trendi jätkumisel 20 aasta pärast ühe tööealise inimese kohta kaks pensionisaajat, mis tähendab kaht valikut - kas maksukoormus tõuseb või pensionid vähenevad. Maksukoormust aga tõsta ei saa, sest inimesed hakkavad lahkuma, mis tähendab, et riiklik pension tõenäoliselt väheneb.

"Tänaseks võib öelda, et kui inimene jääb pensionile, siis tema sissetulek kukub 40 protsendini eelnevast," ütles Kelberg, lisades, et kui inimese sissetulek kahaneb näiteks 10 000 krooni pealt 4000 peale kuus, siis see tähendab paratamatult suuri muudatusi.

Ta ütles, et senise investeerimisloogika kohaselt peaks aktsiatesse investeerija pikaajaliselt kasumisse jääma. Murekoht aga on see, et ajaperioodi pikkus pole teada.