Lisaks kaalub Estonian Air veel kahe CRJ900 NextGen lennuki ostu tulevikus, kuid sellekohast kokkulepet ei ole veel sõlmitud, vahendab BNS.

Eesti lennukompanii juhi Andrus Aljase sõnul on CRJ900 NG lennukid hea kombinatsioon majandusliku sobivuse ja reisijate mugavuse vahel ning sobivad hästi ettevõtte optimeerimisprogrammiga. Bombardier´i CRJ-seeria lennukeid kasutab üle 60 lennufirma.

Septembri keskel teatasid Estonian Air ja Kanada lennukitootja Bombardier, et Estonian Air saab esimesed kaks CRJ900NG lennukit 2011. aasta alguses ja kolmanda 2012. aastal. See leping asendab 2008. aasta märtsis sõlmitud varasema lepingu ja leping jõustus pärast seda, kui riigikogu kinnitas kolmapäeval valitsuse otsuse Estonian Airi aktsiakapitali suurendamiseks.

Lennukite ostuks kasutab Estonian Air erinevate finantseerimisasutuste pikaajalisi laene ja omavahendeid.

Estonian Air võtab uued lennukid kasutusele eeskätt suurema ärinõudlusega ja lühematel lendudel, eesmärgiga tihendada lennugraafikuid ärisihtkohtadesse nagu näiteks Moskva ja Brüssel. Samuti planeeritakse uute sihtkohtade lisamist.

Algse lepingu järgi piri Bombardier tarnima Estonian Airile kolm uut lennukit 2009. aasta keskel. 2010. aasta aprillis lõpetati esialgne leping Bombardieri ja Estonian Airi vahel tingimusel, et pooled sõlmivad uue lepingu samadel põhitingimustel, välja arvatud tarneaeg, ning Estonian Air saab kasutada eelmise lepingu raames tasutud ettemaksu.

Riigikogu võttis 27. oktoobril vastu selle aasta riigieelarve muudatused, mis muuhulgas eraldasid 280 miljonit krooni lennufirma Estonain Air enamusaktsiate omandamiseks riigile. Majandusminister Juhan Parts ja lennunduskontserni SAS asepresident Benny Zakrisson kinnitasid lepingu Estonian Airi omandisuhete muutmiseks septembri keskel. Lepe ootas jõustumiseks riigikogu otsust.

Kui seni kuulus SAS-ile 49, Eesti riigile 34 ja investeerimisfirmale Cresco 17 protsenti lennufirma aktsiatest, siis Eesti riigi ja SAS-i kokkuleppe tulemusel kasvab riigi osalus 90 protsendini ning SAS-ile jääb 10 protsenti Estonian Airi aktsiatest.

Riigikogu neljapäevase otsuse järel saab tegutsema asuda Estonian Airi uus nõukogu, kus enamus kuulub Eesti riigi esindajatele.

Estonian Air jätkab koostööd SAS-iga ja kuulub edaspidigi Star Alliance´i.