Riigi Kinnisvara AS (RKAS) peab Rosamiliga läbirääkimisi uue vangla rajamiseks, püüdes leida alternatiivset krunti vanglale, mille kavandatava ehituse vastu Maardusse on kütusetransiidifirma Vopak E.O.S., teatas BNS.

Eelmise aasta viimastel päevadel saatis Rosamili nimel Rae valda taotluse detailplaneeringu algatamiseks AS-i Trigon Capital kinnisvaraarenduse direktor Aivar Kempi.

Detaliplaneeringusse oleks taotluse järgi haaratud Rae vallas asuvad Lepiku, Linna, Männi, Tarmo, Männiotsa ja osaliselt Otsa, Linnaaru ja Kesasoo kinnistud. Männiotsa kinnistu omanik on riik, Lepiku ja Tarmo kinnistute omanik on Paul Lettens ja ülejäänud krundid kuuluvad OÜ-le Rosamil. Lepiku kinnistul asub talu, mujal kruntidel hoonestus puudub, kuid läheduses on elumaju ja tootmishooneid. Maa-ala on kokku 36,4 hektarit suur ja piirneb ühest küljest raudteega.

Rosamil soetas ettevõtte majandusaruande järgi Väo karjäärist lõunas asuva põllumaa 2006. aastal hinnaga 14,9 miljonit krooni, hinnates seda sama aasta lõpu seisuga üles 1,7 miljonit krooni. Kahe aastaga hindas firma põllumaad veel üles ning 33,3 hektari suuruse maa-ala väärtus oli Colliens Internationali hinnangu alusel 2008. aasta 1. jaanuari seisuga 289,5 miljonit krooni. Hiljem on ettevõte vara väärtust alla hinnanud ning 2009. aasta aruandes on selle väärtuseks märgitud 106,1 miljonit krooni.

OÜ Rosamil üks omanikke ja Trigon Capitali üks juhtivtöötaja Ülo Adamson rääkis, et täpseid plaane, kuidas vanglaplaanidega edasi minna, praegu pole, kuid paari nädala jooksul võivad need selguda.

"Esialgu me räägime ikkagi, kas riik oleks huvitatud ja sooviks osta selle krundi. Mis sealt edasi saaks olema, on arutelu küsimus ja see on riigi otsustada, kas nad soovivad seal näha erakapitali ja kes see peaks olema ja kuidas protsess välja nägema," ütles Adamson.

Tema sõnul soovib riik läbirääkimisi pidada ja on maaostust huvitatud. "Meile on antud indikatsioon, et soovitakse maad osta või võtta pikaajaliselt hoonestusõigusega kasutusele, need detailid selguvad loodetavasti paari nädala jooksul. Meie oleme andnud indikatsiooni, et me soovime müüa. Diskussioonide tulemusel on jõutud järeldusele, et meie võiks olla krundi asukoha ja parameetrite osas [vanglale] kõige sobivam," rääkis Adamson.

Tema sõnul on ettevõte valmis tegema detailplaneeringu. "Me ootame nii Rae valla kui RKAS-i käest täpsemaid instruktsioone, oleme täisvalmiduses tegema tööd kõikides aspektides," märkis Adamson ja lisas, et ettevalmistav töö käib.

Vanglahoone ehituse puhul on Adamsoni sõnul arutatud erinevaid versioone, aga midagi konkreetset ei ole seni fikseeritud.

RKAS-i juhatuse esimees Jaak Saarniit kinnitas pressiesindaja vahendusel, et RKAS on pidanud läbirääkimisi Rosamiliga Rae vallas asuvale Soodevahe kinnistule ning selle lähialale detailplaneeringu koostamise teemal.

"Planeeringu eesmärk on täpsustada ehitusõigusi, logistilisi võimalusi ja teisi vajalikke tingimusi nimetatud maaüksusele uue kaasaegse vanglakompleksi ehitamiseks," ütles Saarniit.

Jätkuvalt on tema sõnul uue vangla rajamise esimene eelistus Maardus asuvatele kinnistutele Vana-Narva maantee piirkonnas. Selleks on Maardu linnavalitsus väljastanud RKAS-ile ka ehitusloa, mille Vopak on vaidlustanud ning mille otsust on oodata kohtust järgmise nädala teisipäeval.

Justiitsminister Rein Lang ütles neljapäeval pärast valitsuse istungit toimunud pressikonverentsil vastuseks BNS-i küsimusele, et justiitsministeeriumil on kiiresti vaja Tallinnasse uut vanglat. "Meil on sellega tõepoolest kiire," lisas ta.

"Meie lepingupartneriks selle vangla rajamisel on RKAS. Ja meie esitame iga päev RKAS-ile selle küsimuse, et vabandage, kus see vangla siis nagu on? Maardus on väga selge kohtuvaidlus Vopakiga, mida võib pidada järgmised kolm-neli aastat, aga meil ei ole aega oodata. Nii et me oleme palunud, et RKAS leiaks ka siis alternatiivseid variante, millega ta täna tegeleb," rääkis justiitsminister.

Trigon Capital on varem korraldanud Saue valda 240.000-ruutmeetrise multifunktsionaalse kaubadus-, äri- ja tootmispindadega keskuse rajamist. Selle niinimetatud Tallinn Gate arenduse detailplaneeringu valmimise tähtajad läksid korduvalt lõhki, aastaid on kestnud arendaja ja maanteeameti vaheline planeerimine krundile ligipääsu tagamiseks ning seni on ala endiselt põllumaa.

Rae vallas Tallinna külje all asuvale Rosamili maale on kokku seatud ligi 18 miljoni krooni suurune hüpoteek Swedbanki kasuks. Lisaks on kolm kinnistut koormatud eelmärkega hüpoteegi sissekande tagamiseks summas 10 miljonit krooni Rae valla kasuks. Hüpoteegid seati pangalaenu tagatiseks.

Swedbankist sai Rosamil 8,3 miljonit krooni laenu 2006. aastal ja tagastamise tähtaeg oli 2009. aasta aprillis, ent siis jõuti Swedbankiga laenu pikendamise osas kokkuleppele selle aasta 18. aprillini. Samas maksis firma toona laenu pikendades pangale tagasi neli miljonit krooni laenust.

Ettevõtte audiitori hinnangul on Rosamil majandusaruandes järjepidevalt valesti kajastanud omanikelt saadud laene, mis ulatusid 2009. aasta lõpu seisuga 17,2 miljoni kroonini. Laenud kuuluvad tagasimaksmisele 22. mail 2011.

Rosamili omanikeks on eraisikuna või firmade kaudu Joakim Helenius, Ülo Adamson ja Aivar Kempi.