"Väga aktiivsed ja suure laenuhuviga kuud olid september ja november. 2011. aasta on alanud suhteliselt tagasihoidlikult, kuigi võrreldes 2010. aasta esimese kahe kuuga on uute eluasemelaenude väljastamine olnud aktiivsem. 2011. aastal ootame eluasemelaenude arvu kasvu jätkumist. Kuigi nii 2009. kui ka tegelikult 2010. aastal sõlmitud laenude hulk oli võrdlemisi väike, on samas vajadus eluasemete järele turul jätkuvalt olemas. Senini on nõudlust pidurdanud kaua aega madalal püsinud tarbijate kindlustunne, ent jõudnud nüüd taas tasemele, kus oma kodu ja selle finantseerimise mõtted rohkem päevakorda võetakse," sõnas Messimas.

"Kahtlemata mõjutab tehingute arvu oluliselt aga ka olukord kinnisvaraturul. Praegust kinnisvaraturu olukorda ning ka tavapäraseid laenutingimusi vaadates on kodu soetamiseks üsna õige aeg. Kui võrrelda varasemate aegadega, siis on üsna hästi näha, et laenuotsus mõeldakse palju paremini läbi. Tänaseks võetakse kodulaenule juba valdavalt juurde ka nii elu- kui laenumaksete kindlustus," sõnas eraisikulaenude äriarendusjuht.

SEB pakub täna kodulaenu kuni 85 protsendi ulatuses tagatise väärtusest. Sihtasutuse KredEx käendust kasutades võib laenumäär tagatise väärtusest olla ka 90 protsenti.

"Laenu saab taotleda kuni 40 aastaks, ent laenusaaja ei tohi laenu lõpptähtajaks olla vanem kui 75-aastane. Laenu teenindamiseks tohib kulutada kuni pool netosissetulekust, kuid perele peab kätte jääma elamiskuludeks vajalik summa, seega võib lubatav kohustuste määr sissetulekust olla sõltuvalt leibkonna suurusest ja ülalpeetavate arvust erinev," sõnas Messimas.

SEB ei ole kodulaenude puhul nõudnud laenusaajalt põhitagatise hinna langusest tulenevalt lisatagatisi," ütles eraisikulaenude äriarendusjuht.

"Lisatagatise küsimine võib kõne alla tulla juhul, kui klient soovib muudatusi laenulepingus, mis riski suurendavad. Ka makseraskustes klientidel võimaldasime laenud ümber korraldada, näiteks graafikut pikendada, maksepuhkust või midagi sellist, ilma lisatagatisi nõudmata.

"SEB-l on pikemaajaliste probleemidega täna ca 2 protsenti kõigist kodulaenu saanud klientidest. Valdava enamusega neist leiame lahendused makseraskuste ületamiseks," lisas Messimas.

"Ligi pooleteise aasta eest oli tegelikult suures joones selge, millised ettevõtted suudavad laenude teenindamist jätkata ning kui suure osa laenude teenindamine käis üle jõu ning vajasid panga ja kliendi koostöös restruktureerimist. SEB laenuportfelli ei ole selle aja jooksul uusi probleemkliente ka tekkinud ning pikaajalises võlgnevuses olevate ärilaenude portfell näitab kahanemise trendi," sõnas SEB korporatiivklientide osakonna juhataja Martti Talgre.

"Ettevõtete investeerimisjulgus ja uute laenutaotluste maht hakkas suurenema ca aasta eest ning muutus märkimisväärselt aktiivsemaks Eesti eurootsuse saamist, kui ettevõtete ja investorite kindlustunne sai uue hoo sisse. Viimase poole aasta jooksul on SEB iga kuu teinud kümnete miljonite eurode ulatuses laenuotsuseid," lisas Talgre.