Põllumajandusministeeriumi veterinaaria- ja toiduosakonna juhataja Hendrik Kuuse sõnul ütleb hiljuti jõustunud toiduseadus üheselt, et ilma tunnustuseta või õigeaegselt tunnustuse taotlust esitamata ei tohi ükski toidukäitlemisettevõte alates selle aasta algusest tegutseda.

“Praegu puudub meil täpne ülevaade sellest, kui paljud ettevõtted on tunnustustaotluse esitanud. See peaks selguma järgmisel nädalal,” ütles tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Agnes Jürgens.

tunnustatud on 854 ettevõtet. Tallinna tervisekaitsetalituse direktor Jaan Rüütmann ütles, et esmaspäevaks oli tunnustatud 854 Tallinna ettevõtet, tunnustustaotluse esitanuid oli 1127. Kokku seega 1981 ettevõtet.

“Meie endises registris on kokku umbes 2400 ettevõtet. Seega pole taotlust esitanud üle 400 ettevõtte. Neist kakssada tegutsevad ainult suveperioodil.”

Jürgensi sõnul moodustatakse kõigist toitu käitlevatest ettevõtetest järgmise nädala lõpuks täpsed nimekirjad, mille alusel peaks selguma, millistel neist on olemas tunnustus, kes on esitatud tunnustamistaotlused ning kes pole seda teinud. Seejärel edastab inspektsioon nimekirjad kohalikele omavalitsustele, kellel tuleb otsustada, millistelt ettevõtetelt võtta nõuetele mittevastavuse korral ära tegevusluba.

“Ei julge praegu spekuleerida selle üle, paljud on nõutud tunnustustaotluse esitanud,” ütles Jürgens. Küll aga kavatseb tervisekaitse teha ettekirjutused nendele ettevõtetele, kellel seadusest tulenevad nõudmised täidetud pole.

Jürgnesi sõnul kuulub tervisekaitseinspektsiooni haldusalasse praegu umbes 10 000 toidukäitlemisettevõtet, neist on tunnustus olemas umbes pooltel. Samas on paljud teatanud, et ei kavatse oma tegevust senisel kujul jätkata – mõned lõpetavad oma tegevuse sootuks, mõned aga spetsialiseeruvad ümber.

Hendrik Kuuse sõnul ei üllata teda, et Tallinnas pole sadadel väikepoodidel ega söögikohtadel tunnustustaotlust.

“See number võib olla tegelikkuses isegi suurem,” ütles Kuusk, kelle sõnul kuuluvad toitu käitlevate ettevõtete alla ka hamburgeriputkad ning kioskid.

“Siiamaani on neist paljud suutnud ennast vastavalt turule mugandada,” lausus Kuusk.

Ta lisas, et esialgsete prognooside kohaselt kardeti kaks korda suuremat tunnustuseta ettevõtete hulka.

Tallinnas Pärnu maanteel asuva Westmani Äri kaupluse juhataja Milvi Teniste ütles, et kaupluse müügipind pole kuigi suur ning tunnustuse saamiseks tuli mitmeid ümberkorraldusi teha.

“See võttis päris palju aega,” märkis ta. “Remondiga alustasime juba eelmise aasta alguses. Umbes kuu aja eest saime tunnustuse kätte,” lausus ta.

kulus 100 000 krooni. Tunnustuse saamiseks tehtud ümberkorraldused läksid Teniste sõnul kauplusele maksma umbes 100 000 krooni. “Pidime paigaldama uusi kraanikausse ning soetama uusi külmutuskappe.”

Kuuse sõnul on uue toiduseaduse tulek olnud teada juba kolm aastat, mistõttu ei saanud see tulla üllatusena. Ta tunnistas, et alguses kartis ministeerium, et uute ning karmimate toiduseaduses sätestatud normide tõttu jääb tegutsevatest lihatööstusest alles vaid 50–60 protsenti. “Ma ei tea seda numbrit praegu, kuid läinud aasta lõpu poole oli tunnustatud juba 80 protsenti ettevõtetest. Toidusektor on teinud viimastel aastatel väga tänuväärseid investeeringuid.”

Kuusk märkis, et uute nõuetega võidavad tarbijad, kes võivad olla senisest kindlamad, et ostetud toidukaubad vastavad hügieeninormidele.