“Kust otsast need asjandused restoranid on?” küsis üks. “Sel firmal pole kogu maailmas ühtegi restorani, küll on aga palju sööklaid, mis rasvarikast toitu pakuvad,” arvas teine. Neid mõtteid lugedes hakkasin isegi mõtlema, kas väljendeid “kiirsöök” ja “restoran” saab ühte panna?

Suheldes McDonald’si regioonijuhtidega, rääkisid nad alati firmast kui restoranide ketist ja mul ei tulnud pähegi küsida, kas tegemist on ikka restoranidega. Oleks väga kummaline, kui nad oleksid oma söögikohti rämpstoidusööklateks nimetanud. Sellistena näevad McDonald’si söögikohti aga kindlasti vanemad, kelle jõnglastele meeldib taskuraha pärast kooli burgeritele või Prantsuse kartulitele laiaks lüüa, või saledad toorsalati najal elavad naisterahvad.

Kas see, et McDonald’si juhtkond nimetab firma söögikohti restoranideks on seotud asjaoluga, et USA-s võib restoranideks nimetada peaaegu kõiki söögikohti, ka neid, kus on haisvad köögid ning rasvainet vahetatakse praepannil kaks korda aastas? Kultuur, kust emafirma pärit, peaks mõjutama kultuuri, kus filiaalid üle maailma asetsevad. Kust siis mina pärit olen, kui McDonald’sit restoraniks pidamine minust pahameelt ei tekita?

See, kuidas USA-s söögikohti nimetatakse, seab firma kahe tule vahele: ühelt poolt tõstab McDonald’si kaubamärgi mainet see, et restoranideks peetakse ka klassikalisi kvaliteetseid ą la carte menüü ning ettekandjatega restorane, kuid teisalt kahjustab firma mainet see, et putkat võib restoraniks pidada ka viies variandis viinerisaia müüv kioskipidaja.

Restoran on avalik söögikoht, mille peamine funktsioon on jaemüügi korras serveerida toitu. Restoran peab pakkuma klientidele võimalust süüa laudade ääres istudes ning olema avatud aasta ringi. Sellise veidra definitsiooni leidsin interneti otsingumootorist. Teise ja ehk eesti-pärasema definitsiooni kohaselt on restoran toitlustuskoht, kus on ą la carte menüü, ettekandjad ning toit valmib individuaaltellimusel.

Tegelikult, nagu Eesti hotellide ja restoranide liit väidab, ei olegi Eestis söögikohtadele selliseid nõudeid kehtestatud, mis eristaks restoranid sööklatest ja rämpstoiduurgastest. Otsus tuleb igaühel ise teha.