“See on meile endilegi üllatus, aga oleme tõepoolest maailmas ainuke silmahaigusi geneetiliselt uuriv firma,” imestab Asper Biotechi unikaalsuse üle ka ettevõtte arendusjuht Indrek Kask. Ülejäänud kohad, kus sarnast teemat uuritakse, tegutsevad ülikoolide teaduslaborite juures.

Tuntud kliendid

“Stanford, Harvard, Columbia, Iowa,” loetleb Asper Biotechi tegevjuht Mikk Tamme firma püsiklientideks olevaid ülikoole. Üle maailma saadetakse Tartusse Tähtverre nii palju proove, et vahel võib analüüside õigeaegse tegemisega ette tulla probleeme. Nende leevendamiseks antakse soovijaile võimalus soetada ca 860 000 krooni eest geenianalüüsi platvorm, et klient iga proovi Tartusse ei peaks läkitama.

Üldiselt tuleb tellijatel iga testi eest välja käia umbes 2660– 3130 krooni (170–200 eurot). Lisaks sellele tuleb arvestada paarisaja tuhande krooni ringi jääva projektialustustasuga.

Kui seni on seitse aastat tegutsenud Asper Biotechi huviorbiidis olnud peamiselt teadlaste tellitud uuringud, siis tulevikus profiil laieneb. Lähiplaanides on elustiilihaiguste ennetamisvõimaluste uurimine. Praegu firma testide tulemuste kohta sõna ei võta ning konsultatsioone ei jaga, kuid tulevikus liidetakse labori teenustele konsultatiivne pool juurde.

“Tahame jõuda testideni, millega perearst saab geneetilise analüüsi kaudu patsienti eelsoodumustest teavitada,” selgitab Kask.

Ees seisab viis tormilist aastat

•• Tartu ülikooli juures seitse aastat tagasi spin-off firmana alustanud geeniuurimiskeskusesse on seitsme tegevusaasta jooksul kokku panustatud üle 12,3 miljoni krooni.

•• Asper Biotehi põhiomanikeks on Tartu ülikooli biotehnoloogia professor Andres Metspalu ja ärimees Jaanus Pikani.

•• Praegu töötab firmas kokku 25 inimest.

•• Siiani on ettevõte kasvanud ligi 20% aastas. Suuremad hüpped ootavad firmat plaanide järgi viie aasta jooksul. Järgmiseks Skype’iks või Playtechiks ei planeerita lähitulevikus siiski kasvada, maailma mastaabis jäädakse väikese või keskmise suurusega mängijaks.

Allikas: Asper Biotech AS