Oli ka teisi muudatusi, mis on tingitud piirhinna tõusust või langusest. Mõni asemele pakutud soodus koopiaravim ei paku aga kõiki ravivõimalusi, kirjutas Sakala.

Hinnaliikumisi kommenteerinud Kesklinna apteegi juhataja Liina Pääru ütles, et kompenseerimisel aluseks võetav piirhind muutus kahekümnel raviainel.

"Üldiselt on muutused väikesed, paarist kuni kümne kroonini. Mõnel juhul on piirhinna muutumine patsiendile soodne. Näiteks diabeediravimi glimepiriidi piirhind tõusis ja seega hüvitab haigekassa rohu maksumusest senisest suurema summa," rääkis ta.

"Kui näiteks möödunud aastal maksis patsient 50-protsendilise soodustusega retsepti alusel kahe Gaseci ehk omeprasooli kahtekümmend kaheksat 20-milligrammist kapslit sisaldava originaali eest 176 krooni, siis nüüd tuleb tasuda 235 krooni," selgitas proviisor.

Oleks loogiline, et kui patsient ei soovi originaalravimi eest nii palju juurde maksta, on tal võimalik osta 20 krooni eest geneeriline ravim. Aga ka Monkasta 4-milligrammiste N28 tablettide kahe originaali eest tuleb 100-protsendilise soodustusega retsepti puhul maksta 164, mitte 20 krooni.