Äsja Helsingis Kamppi kaubanduspiirkonnas kontori avanud Bigbank pakub aastaks panka talletatud tähtajalise hoiuse pealt 3-protsendilist intressi, samas kui Soome pankade aastase hoiuse intress on vaid 1–2 protsenti, kirjutas Aamulehti.

Et nii kõrget intressi teenida, tuleks oma raha eurodes hoiustada enne aastavahetust. Enne jõulukampaaniat pakkus Bigbank Soomes aastase hoiuse pealt 2,5 protsenti intressi. Kahe aasta pealt on võimalik teenida intressi rohkem kui 4 protsenti. Bigbanki hoiuse avamine eeldab konto avamist millises tahes Eesti pangas.

Soomlased tundsid suurt huvi – Bigbank läks Helsingisse kohale

"Jaepanga avamine Soomes on soomlastest klientide huvi kasvu loomulik jätk," kommenteeris Bigbanki Soome äri juht Veiko Kandla.

Tallinna kontoris saab nelja-aastase eurohoiuse pealt 5 protsenti intressi ja kroonihoiuse pealt 9,6 protsenti. (Kroonihoiuse kõrgema intressi tingib valuutarisk – põhimõtteliselt on ju võimalik, et Eesti loobub valuutakomitee süsteemist ja devalveerib krooni.)

"See pank alustas, väljastades kõrge intressiga tarbimislaene, mida rahastati võlakirjade vastu võetud laenudega," selgitas Sampo Panga juht Jukka Ohls ärimudelit, mille toel Bigbank on suutnud laieneda. "Nad said paar aastat tagasi panga õigused, misjärel hakkasid pakkuma hoiuseid. Ma ei tahaks uskuda, et Bigbanki tegevus Soome pankadele suurt väljakutset võiks esitada," vihjas Ohls, et Soome vanad pangad võiksid kindlamad olla.

Uljad viikingid tõid oma maale häda kaela

Bigbanki rünnak tuletab Aamulehti ajakirjanikule kõrgete intresside ja pika hoiustamisaja poolest meelde n-ö viikingite maaletulekut: Islandi pangad Kaupþing ja Glitnir läksid uljale vallutusretkele üle poole Euroopa. Soomes pakkusid nad kõrgemate intresside ajal 5 protsendini küündivat hoiuseintressi.

Nende odavalt kokku laenatud raha varal seilanud pankade õnn pöördus, kui USA kinnisvaralaenude mull lõhkes – Islandi riik pidi pangad üle võtma ja maksab nüüd nende võlgu Rahvusvaheliselt Valuurafondilt (IMFilt) võetud laenuga. Pankade põhjaminek võttis kaasa ka nende kodumaa – Islandi krooni kurss langes ja uuel aastal alustab saareriik Euroopa Liitu astumise läbirääkimisi.

Ka kindlustatud hoiust ei pruugi ruttu kätte saada

Inimesed, kes oma raha Kaupþingi ja Glitniri äridesse mandril hoiustasid, jäid ootama, et oma raha kätte saada. Kuigi Bigbanki hoiustatud raha on põhimõtteliselt kaitstud 50 000 eurose hoiusegarantiiga, mis kehtestati üle ELi Islandilt ja Iirimaalt ülejäänud Euroopasse jõunud finantskriisi ajal, ei tähenda see seda, et peale panga põhjaminekut raha ruttu kätte saaks.

"Kui hoiused ka on kindlustatud, võib raha ootamine veel kaua aega võtta – nagu islandlaste puhul," kommenteeris Ohls.

"Kui kliendil on hoiuseid sama panga kontodel nii Soomes kui ka Baltimaades, on hoiuse garantii kokku 50 000 eurot," selgitas Nordea panga juht Esa Tuomi.

Põhja läinud pangast kaks meest vangi

Möödunud nädalal mõistis Reykjaviki ringkonnakohus Kaupþingi endine varahaldaja Daníel Þórðarsoni ja sama panga endine aktsiakaupleja Stefnir Ingi Agnarssoni turu kuritarvitamise eest kaheksaks kuuks vangi. See peaks mõnevõrra kustutama Islandi rahvahulkade verejanu, mida õigustab nende langenud elatustase – on ju välismaalt külma kliimaga Islandile toodud toit muutunud kallimaks, samuti on eurodes võetud laenude tagasimaksmine tunduvalt keerulisem kui varem.

Sellegipoolest on võrdlemisi keeruline küsimus, mida sellest loost edaspidiseks õppida on ja kes õieti õppima peaks – buumid ja kriisid pole vennad.