• Kooli- ja lasteaialapse toit peab olema tehtud võimalikult värskest toiduainest, serveeritud soovitavalt aurutatult, keedetult või hautatult.
  • Leivatooted peaksid olema laual iga päev.
  • Makaronitooted ei tohiks põhitoidu lisandina pakkuda mitte üle kahe korra nädalas.
  • Köögivilju peaksid lapsed saama iga päev.
  • Värsked puuviljad peaksid olema menüüs vähemalt kolm korda nädalas.
  • Liha või linnulihaga toitu tuleks pakkuda vähemalt kaks korda nädalas.
  • Kalast valmistatud toitu peaksid lapsed saama vähemalt üks kord nädalas.
  • Laste lemmikud viinerid, sardellid ja keeduvorstid on küll lubatud, kuid mitte rohkem kui kord kuus.
  • Majoneesi ja majoneesil põhinevaid kastmeid võib kasutada väikestes kogustes ning mitte sagedamini kui kolm korda kuus.
  • Piim ei tohi olla lapse ainus ega põhitoit.
  • Puhas vesi peab olema alati kättesaadav.

Keelatud on:

  • Rohkes rasvas küpsetatud toidud.
  • Hüdrogeenitud taimerasvu sisaldavad tooted.
  • Põhitoiduna konservid.
  • Suitsutatud, tugevalt soolatud, vinnutatud ja vürtsitatud toidud.
  • Magustoiduks ei pakuta maiustusi nagu närimiskummi, puuvilja- ja müslitahvlid, kompvekid.
  • Vältida tuleks vitamiinidega, mineraalainetega rikastatud toitu.
  • Joogiks ei pakuta veepõhiseid maitsestatud jooke, sh energia- ja spordijooke, mis sisaldavad toiduvärve E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180.
  • Koolieelses lasteasutuses ei tohi pakkuda ka oakohvi.

Allikas: Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis