"Ma sooviksin näha Euroopalt praegustest suuremaid pingutusi selle kriisi lahendamiseks ning lähenemist probleemidele veelgi jõulisemalt ja üksikasjalikumalt," ütles peaminister, vahendas BNS.

"See põleng ei mölla teisel pool jõge. Praegu on kõige tähtsamaks asjaks vältida selle levimist Aasiasse või maailmamajandusse," tõdes Noda.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Catherine Ashton sõidab tuleval nädalal Jaapanisse, lootuses saada investeeringuid Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF).

Visiit algab teisipäeval ja on seotud eurotsooni liidrite otsusega suurendada Euroopa võlakriisist jagusaamiseks loodud 440 miljardi euro suuruse stabiilsusfondi mahtu triljoni euroni. See ajendas pöörama pilke Hiina ja teiste Aasia riikide kui võimalike investorite poole.

EFSF-i juht Klaus Regling viibibki reedel Hiinas ja jõuab nädalavahetusel Jaapanisse, kus üritab veenda Tokyot oma panust suurendama.

Jaapan on juba ostnud 20 protsenti fondi võlakirjadest ja ilmutanud valmisolekut osta veel, kuid ei ole seni veel kindlat otsust teinud.

Ashton kohtub tuleval nädalal Jaapani välisministri Koichiro Gembaga, et arutada Jaapani ja EL-i suhteid, ning külastab märtsikuise looduskatastroofi piirkonda.