Liha valmimisaeg sõltub tüki suurusest, kuid üldjuhul arvestatakse 1 kg kohta 1 tund küpsetamist. Toiduohutuse tagamiseks tuleb saavutada liha sisetemperatuuriks 71 °C. Samas küpsetatakse veiseliha tihti ka poolküpse (medium, sisetemperatuur 60–65 °C) ja pooltoorena (sisetemperatuur 50–55 °C). Sealihal peame alati sisetemperatuuriks saavutama 71 °C ja linnulihal soovituslikult 73 °C.

Osal poes müüdavatel maitsestatud praadidel on sisse lükatud nn praevalvur. Kui liha sisetemperatuur on piisav, hüppab pulk pesast lahti ja annab märku, et roog on valmis.

Liha on küps, kui terava vardaga torgates ei eraldu punakat vedelikku. Eralduv vedelik peab olema läbipaistev ja selge. Samas peame arvestama, et mida rohkem liha torgime, seda kuivemaks see muutub. Seega on õige lähtuda oma sisetundest, mis muutub usaldusväärseks läbi kogemuste. Soovitatav on kasutada sisetermomeetrit (nn pulk-termomeetrit), mis on saadaval köögi- ja grillitarvikute poodides.

Ahjuprael võiks lasta enne serveerimist veidi fooliumi all seista (umbes 10 minutit), et lihamahl saaks jaotuda ühtlaselt ega voolaks lõikamisel välja (et lihamahlade liikumine peatuks). Samas ärge laske lihal liigselt jahtuda, vaid serveerige kuumalt.

Pidage veel meeles, et salmonelloosiohu tõttu ei tohi toorel linnulihal mitte kunagi lasta kokku puutuda teiste toiduainetega. Kõik töövahendid tuleb pärast kasutamist hoolega puhastada. Pärast toore lihaga tegelemist peske käed puhtaks. Kasutage eraldi nõusid küpsenud ja toore liha jaoks, sest toidubakterite levimise vältimiseks on oluline hoida toored ja küpsetatud lihad üksteisest lahus.

Allikas: ajakirikook.ee
Autor: Enn Tobreluts