Esimesel päeval külastas delegatsioon Shanghai linna olulisimat riiklikku ettevõtlusagentuuri Shanghai Municipal Commission of Commerce. Ettevõtlusagentuuri juhatuse esimees Sha Hailin kinnitas, et suhted Põhja-Euroopa riikidega on olulised, sest me olema innovatiivsed ja siin liigub palju teadmisi.

Direktoril oli väga hea ülevaade kaubanduse olukorrast ning ta kinnitas, et majandussuhete arendamisel on tohutu potentsiaal, kusjuures tuleb arvestada, et Hiina pole enam mitte ainult odav allhankemaa vaid on üha enam liikumas tarbimispõhise majandusmudeli poole.

Külastati ka kohalikku innovatsioonikeskust, mille raames said delegatsioonis ülevaate sellest, kui kiiresti areneb Hiinas teadmistepõhine majandus.

Teisel päeval toimus seminar, kus kohalikud partnerid andsid ülevaate Hiina majanduse hetkeolukorrast ja trendidest, ettevõtte alustamise ja arendamisega seotud aspektidest, olulisimatest regulatsioonidest ning tutvustasid Hiina ärikultuuri eripärasid.

Peale seminari toimus Eesti, Rootsi ja Soome promotsiooniseminar „Nordic Room“, mille käigus tutvustati meie piirkonna äripotentsiaali ning delegatsiooniga kaasasolevaid ettevõtjaid. Kokku osales seminaril 107 ettevõtjat ja ametnikku, kellest üle 70 olid Hiina päritolu.

Silva Tomingas TEA kirjastusest ütles, et teda üllatas meeldivalt Shanghai oluliste kirjastuste huvi TEA kirjastuse erinevaid e-raamatuid hõlmavasse tooteportfelli investeerimise vastu; eriti aga tunti huvi sõnaraamatute ja lastekirjanduse vastu.

Ka Urmas Kõiv Koiv Invest AS-ist pidas oluliseks arenguks asjaolu, et Hiina investeeringute huvi meie piirkonna vastu on oluliselt kasvanud. Sangla Juveelisalong OÜ juhataja Jevgeni Kampus kommenteeris, et seminari juures meeldis kõige rohkem ühine dimensioon ning võimalus esitleda oma ettevõtet suure auditooriumi ees.

Väinamere Teeninduse AS-i juhatajale Jaak Põldmale meeldis seminari õhkkond, mis võimaldas Hiina ettevõtjatega vahetult suhelda.

Huvi ei puudunud ka hariduse ja teaduse valdkonnas. Tartu Ülikooli esindaja Urmas Varblane kohtus Shanghai Sotsiaalteaduste Akadeemia esindajatega ning kohtumisel tekkis palju uusi initsiatiive.

Seminar saavutas meediatähelepanu ning kohalik meediaagentuur on koostamas televisiooni uudislugu. Järgmisena korraldatakse „Nordic Room“ seminar Wuxis ja seejärel Nanjingis.

Visiidi korraldamisel on palju abi olnud Eesti konsulaadist Shanghais ning EAS esindajast. Eesti peakonsul Jaan Reinholdi sõnul oli tegemist ainulaadse Põhjamaade koostööüritusega, kus eestlastel lasus koordineerimisel peavastutus.

Eesti delegatsiooni kuuluvad Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts, teenuste direktor Peter Gornischeff ja projektijuht Priit Raamat, Urmas Varblane Tartu Ülikoolist ja Raul Allikivi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist.

Ühisvisiit toimub Eesti-Rootsi-Soome ühisprojekti BENCH raames, mida rahastatakse Euroopa Liidu Kesk-Läänemere Programmist.