"Konkurents viib edasi. Elektrituru avanemine on kõigile kasulik. Elektrihind ei tõusnud 1. jaanuarist sellepärast, et elektriturg avanes," rõhutas Liive.

Ta ütles, et tegelikult on elektri vabaturul hind hoopis aja jooksul alanenud. Kui 2010. aastal maksis elektribörsil megavatt-tund keskmiselt 51 eurot, 2011. aastal 43 eurot, siis 2012. aastal 39 eurot.

"Tõsi, 2012. aastagi hind on kallim, kui reguleeritud turu 30 eurot megavatt-tunni eest, kuid reguleeritud turu hind ei võtnud arvesse tegelikke elektritootmisega kaasnevaid kulusid. See ei tule enam kunagi tagasi," lubas Liive.

Ta tõi elektri vabaturule üleminekust rääkides paralleeli 20 aasta tagusest ajast, mil Eesti tanklad hakkasid müüma turuhinnaga kütust. "Ka siis hind muutus, aga praeguseks peame täiesti normaalseks, et hind kujuneb nõudluse-pakkumise suhtes," rääkis Liive.

Kalleimale paketile ei tehtud teadlikult reklaami?

Eesti Energia juht kinnitas, et nemad ei teinud teadlikult klientidele ajupesu, et nood valiksid just peaasjalikult Eesti Energia rahavoo suurenemist tagava "Kindla" elektripaketi.

See on pretsenditult üldteenuse kõrval kõige kallim võimalikest valikutest. Eesti Energia pakkus näiteks Eesti Posti postkontorites võimalust ainult "Kindla" paketiga liitumist. Lepingute sõlmimise perioodil reklaamis Eesti Energia "kindlat" ja muutumatut hinda jõuliselt.

Tulemus on käega katsutav. Suur enamus Eesti Energia klientidest valmis võimalikest kõige kallima ehk "Kindla" paketi. Sandor Liive jättis vastamata küsimusele, kas ettevõtte tegi elektrituru avanemiseks valmistudes kalkulatsioone, millise paketi valimine on neile rahavoo mõttes kõige kasulikum.

"See oli klientide vaba valik. Täiesti vaba valik! On väga palju inimesi, kes ei ole valmis iga päev vaatama, kui palju nende elektrikilovatt homme maksab. On väga palju inimesi, kes ei ole valmis võimalikeks suurteks elektrihinna kõikumisteks. Mina valisin ka "Kindla" paketi," rõhutas Liive.

Varem on Liive öelnud, et valis "rohelise elektri" paketi.

Liive maksis üle 300 euro kuus

Küsimusele, kui palju suure eramu omanik jaanuaris elektri eest maksis, tunnistas Eesti Energia juht, et "kahetsusväärselt palju, üle 300 euro.." Liivel on küll suur maja, aga üle 300 euro elektri eest kuus maksta, üllatab kuulajaid.

"Teate, ma kasvatan maitsetaimi ja...," muigab Liive rebasenaeratusega, lisades siiski: "Tõsi, hind tõusis kindlasti."

Sandor Liive teenis mullu keskmiselt 12 581 eurot kuus.