Tartu ülikooli majandusprofessor ja Eesti Panga nõukogu liige Urmas Varblane räägib, et siinsed ülikoolid alatähtsustavad Aasia-suunalist õpet ja siia õppima tulevaid asiaate. Ja selle asemel, et neid väheseidki mõne ettevõtte poolt ära kodustada, peavad üliõpilased maadlema elamislubade taotlemisega ning ülikoolid vajalike ainete õpetamiseks raha leidmisega. Tegelikult tuleks mõelda, kuidas tormiliselt kasvavat Aasiat oma huvides rakendada.

,,Meil on teaduskonnas üks aktiivne Hiina doktorant, kelle energiat oleks vaja siin ära kasutada. Aga see, mismoodi tema elamisloaga on tsirkus käinud..." räägib Varblane. ,,Kirjutasin sügisel siseministeeriumile seitse lehekülge juttu Eesti rändepoliitikast ja selle tegemise käigus sain neilt väga huvitavat infot selle kohta, mis laadi tegevusalade inimestele elamislubasid on Eesti andnud. Tuleb välja, et Eesti on kolmandatest riikidest tulnud vaimulikele, munkadele ja nunnadele andnud rohkem elamislubasid kui näiteks teadlastele, õppejõududele või ettevõtete juhtidele."

Loe lähemalt, miks peaks igal Eesti ettevõttel olema oma „kodustatud“ hiinlane, millest alustada regionaalpoliitikas ja kuidas välismaale läinud eestlased Eesti heaks tööle panna.