Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) juht Jüri Lember ütles Ärilehele, et hoiatusstreik annab kõigile töötajatele võimaluse tunniajast tööseisakut korraldada ning sellest osavõtt on vabatahtlik. "Enne Tallinkiga palgaläbirääkimiste alustamist korraldasime septembris küsitluse, milles osales 516 inimest - nii ametiühingu kui ühinguga mitteliitunud liikmed - ning 84% ütles, et nad on valmis EMSA seaduslikes aktsioonides osalema," rääkis Lember.

EMSA nõuab kõigi Tallinki laevatöötajate põhipalkade kasvu vähemalt 15% võrra kuus, siiani on Tallink pakkunud töötajate palgatõusuks 5,5% 2014. aastal ning 3% 2015. aastal.

Täna, 9.jaanuaril toimus EMSA ning Tallinki töötajate usaldusisikute kohtumine, millest võttis osa ka riiklik lepitaja Henn Pärn. Ka Tallinki juhtkonda oli kohtumisest kaks päeva ette teavitatud, kuid ükski esindaja Tallinkist kohale ei tulnud.

Tallinki personalijuht Vahur Ausmees ütles, et Henn Pärn on ettevõtet kohtuma kutsunud 14.jaanuariks. "Kahjuks ei õnnestunud juhtkonna esindajatel tõepoolest kohtuda EMSA usaldus- ja tugiisikutega 9. jaanuaril, kuid seda ainult põhjusel, et EMSA poolne 2-päevane etteteatamise tähtaeg jäi seekord liiga lühikeseks ja samale päevale planeeritud muid tegevusi ei õnnestunud ümber tõsta. Tallink on avatud läbirääkimistele ja kokkuleppe leidmisele. Loodame, et riikliku lepitaja kaasamine tagab sõbralikuma ja asjalikuma dialoogi," rääkis Vahur Ausmees Ärilehele. Ausmees lisas, et EMSA viimane palgatõusu nõue 2014. aastaks on keskmiselt 20% (olenevalt ametikohast 15-27%).

"Tallinki hinnangul on nii suur töötasude tõstmise soov ebarealistlik ja ei põhine majanduslikel argumentidel. Sellises mahus töötasude tõstmine tooks kaasa tööjõukulude kasvu ca 10 miljonit eurot aastas."

EMSA leiab aga, et töötajate nõue on reaalne ning ei vähenda ettevõtte konkurentsivõimet. "Palgaläbirääkimised EMSA ja Tallinki vahel on käinud alates möödunud aasta septembrist, kuid tulemusteta. Tallink on teinud pakkumisi, mis jäävad ligi kaks korda madalamaks keskmise palga kasvust Eestis. Reaalsuses on tööandja pakkumiseks 38 eurone töötasu tõus 707 euroselt põhipalgalt," ütles Lember.