„Venemaal on hetkel liiga palju pankasid - umbes 800 institutsiooni. Viie aastaga võib see number väheneda 500 võrra, aga stabiilsuseks piisaks vaid 100-st pangast," selgitas Kostin intervjuus saksa ajalehele Die Welt.

Karmid Keskpanga eeskirjad ning Venemaa majanduskriis on juba välja praakinud arvukalt Venemaa panku. Paljudele neist heidetakse ette ebaefektiivsust ja alarahastust.

Peale Keskpanga juhi, Elvira Nabiullina, ametisse astumist, tühistati paljude pankade litsentsid. Aasta lõpuks oli Elvira sulgenud 29 ning 2014. aasta jooksul veel 89 panka. Enamasti oli põhjuseks ebapiisav kapitaliseerimine või kriminaalsetes skeemides osalemise kahtlus.

Keskpanga „puhastus" on sellest ajast peale saanud osaks Venemaa üldisest majanduslikust konfliktist, mille tõttu on pea igal pangal tõusnud intressid ning langenud nõudlus.

Riiklik regulaator on sel aastal annulleerinud juba tervelt 40 litsentsi ja Keskpanga ametnik Mihhail Sukhov on kuulutanud, et veel 183 panka on igapäevaselt kriisijälgimise all.

Eelmisel nädalal võeti litsents ära kolmelt väikeselt Moskva pangalt - Klientsky, Stary Kreml ja Gagarinsky - aga ka Krasnodaris asuvalt ENO pangalt.

„Meil pole ettekirjutust selle kohta, kui palju panku peaks riigis olema," teatas Nabiullina RBC ajalehele eelmisel kuul.

Venemaale ennustatakse sel aastal aga 3-protsendilist majanduslangust, sest madalad naftahinnad ja Lääne sanktsioonid on lämmatanud igasugused investeeringud.