Radar kirjeldas, et Urve Palus Leedu transpordiministrile Rimantas Sinkeviciusele saadetud kirjas, kas viimane saaks vähendada Oleg Ossinovskile kuuluvale firmale Skinest Baltija määratud kahjunõuet.
Palo palub dokumendis Leedu transpordiministrit Rimantas Sinkeviciust, kas ta saaks vähendada Oleg Ossinovskile kuuluvale firmale Skinest Baltija määratud kahjunõuet.

Nimelt võitis Eesti üks rikkamaid ärimehi Oleg Ossinovski 2011. aastal oma firmaga Leedu Raudteede avaliku hanke, millega sõlmis kohustuse tarnida Leetu 150 platvormvagunit. Kohustuste täitmiseks oli Ossinovski ettevõttel aega kolm kuud. Tarnes tekkis aga probleem, sest Venemaa peatas vagunite varuosade tarnija sertifikaadi. Leedu Raudteed tõlgendas seda Skinesti poolse lepingu rikkumisena ja nõudis kahjude hüvitamist. Keerulise loo tulemusena arestiti Skinest Baltija arved ja Leedu Raudteed nõuab Skinestilt 2,5 miljonit eurot. Arvestades, et Urve Palo kuulub sotsiaaldemokraatlikku erakonda, mida juhib suurärimees Oleg Ossinovski poeg Jevgeni Ossinovski, küsib Radar, kelle huve minister esindas.

Ärilehe küsimustele vastas Urve Palo järgmist:

Kas ja kuidas te eelnevalt veendusite (enne Leedu ministrile kirja saatmist siis), et Oleg Ossinovski teie poole pöördumine on põhjendatud? Et Skinest Baltija on ikka „usaldusväärne vagunite tarnija“?
Helistasin saatkonda ja küsisin. Suursaadik Toomas Kukk juba tegeles selleks hetkeks teemaga ning oli tänulik igasuguse abi eest.

Kellega te üldse ministriks olles selliseid asju arutasite – ühe firma palvet nende eest kosta?
Võimalike asjasse puutuvate ametnikega, laua taga oli nii majandusarengu osakonna juhataja, EL ja rahvusvahelise koostöö osakonna esindaja, õigusosakonna juht ja kommunikatsiooni juht, kantsler.

Millistele ettevõtetele te varem niimoodi vastu olete tulnud ja eri riikide ministritele nende eest kostnud?
Võtsin näiteks Windoori Kasahstani kaasuses ühe laua taha Kredexi ja pangad ning koostöös välisministeeriumiga pöördusin kirjaga Euroopa Komisjoni esindajate poole.

Kas saate kinnitada, et Oleg Ossinovski ei pakkunud teile selle abi eest mingit vastuteenet? Kas teil ei käinud peast läbi mõtet, et Ossinovski pöördus teie poole justnimelt ise vastuteeneks erakonna toetamise eest? Te justkui polekski saanud keelduda?
Jabur mõttekäik. Kui Anne Sulling tegi riigi raha eest Jaapanis lobitööd ühele firmale, siis selle eest sai ta ühiskonnas kiita. Kui Keit Pentus-Rosimannuse ja Marina Kaljuranna koostöös peatati sel suvel Ungaris rongihange, et kaitsta Skinest Raili, siis oli see ka OK. Aga kui Urve Palo kirjutab elementaarse kirja, et proovida aidata Eesti ettevõtjat välismaal, siis ei ole see OK.

Kas see, et see kiri ei jõudnud avalikku dokumendiregistrisse, on tõepoolest inimlik eksitus? Või pigem teie või Ossinovski palve/nõue seda sinna mitte lisada?
Ministrid ei ole kohustatud oma e-kirjavahetust registreerima. See, et toonane kiri läks e-mailiga, oli ametnike soovitus.