Poola saab 90% oma elektrist kivisöejaamadest ning Poola valitsev Seaduse ja Õigluse partei tahab seda kurssi edaspidigi nii hoida – samal ajal kui muu Euroopa püüab õhkureostavast ja vähese efektiivsusega kivisöe-energeetikast lahti saada. Sel on rohkem pistmist poliitikaga ja kartusega töökohtade kadumise ees kui võimetusega genereerida elektrit muudest allikatest, nentis Bloomberg.

"Ehitades efektiivsemaid kivisöel töötavaid elektrijaamu saame CO2 heitmete vähendamisel paremaid tulemusi kui panustades taastuvatele allikatele nagu tuul ja päike," ütles agentuurile Poola energeetikaminister Krzysztof Tchorzewski.

Enne praeguse valitsuse ametisseasumist hakati Poolas nagu mujalgi Euroopas tuulefarme arendama. Mais võttis aga Seaduse ja Õigluse partei kontrolli all olev parlament vastu seadusemuudatuse, mis nõuab tuuleturbiinide asukohta eluasemetest kaugemal kui seni. See muudatus surmab tuuleenergeetika arendajate sõnul kõik uued projektid.

Aprillis investeerisid viis panka ja kivisöekaubandusega tegelev riiklik firma Weglokoks kokku 2,42 miljardit zlotti (543 miljonit eurot) rekonstrueeritud Poola kivisöetootjasse Polska Grupa Gornicza (PGG). PGG äriplaan põhineb sellel, et kivisöe hind hakkab järgnevatel aastatel kasvama.

"PGG-l on vähe võimalusi kasumlikuks saada," ütles Bloombergile mõttekoja WiseEuropa president Maciej Bukowski. Tema sõnul vajab PGG hiljemalt 2020. aastal lisakapitali isegi sel juhul, kui hind tõuseb, aga kui ei tõuse ning PGG ei jätka restruktureerimist, on pankrot viie aasta pärast käes.

Bukowski sõnul oleks ainus võimalus sulgeda kahjumit tootvad kaevandused ja vähendada personali. Aga see on tee, mida valitsus ei soosi, sest kokkuvõttes annab kivisüsi tööd 100 000 inimesele.

Poola soovi tõttu oma kivisöe energeetikat kaitsta ei lasknud kohalik võrguoperaator PSE ka Eesti Energial öösel Poola-Leedu kaabli kaudu Poolasse elektrienergiat müüa, mistõttu pidi Eesti Energia kaebusega konkurentsiametite poole pöörduma.