Taasiseseisvunud Eestis on seni olnud neli presidenti. Kolm neist on tänaseks ametist lahkunud ning esimene president Lennart Meri juba manalateed läinud. Riik ei ole aga tema abikaasat Helle Merit sugugi ära unustanud. Ärileht uuris, millised summad meie presidentidele ning nende abikaasadele osaks saavad.

Helle Meri

Helle Meri saab toitjakaotuspensionit 1983,15 ja esindustasu 1058 eurot.

Helle Merile hüvitab kantselei president Lennart Meri viimase elukoha korrashoiuga seonduvad mõistlikud kulud ja tagab autojuhi ja sõiduki. Helle Meri käsutuses on 2015. aasta kevadel toimunud hanke tulemusena Subaru Outback 2.5i CVT Summit, lepingupartner on Hansarent OÜ ja igakuine renditasu 487,11 eurot (+KM) ja ja sisaldab liiklus- ja kaskokindlustust, asendusautot, kindlustusjuhtumite käsitlust ja 24-hädaabiteenust vastavalt riigihanke tehnilisele kirjeldusele. Lepingu tähtaeg on 10.08.2018. Autojuht on Tõnu Laev.

Arnold Rüütel

President Arnold Rüütli pension on 3966 eurot. Proua Ingrid Rüütel saab kuus 1058 eurot.

Rüütli kasutusse on antud Riigi Kinnisvara (RKAS) omandis olev Kaare 10, Tallinn. Kinnistu haldamisega tegeleb RKAS ja presidendi kantselei tasub haldus- ja tarbimiskulud. Rüütlil kasutuses on Volkswagen Sharan 1.4 TSI DSG Comfortline Bluemotion. Leping sõlmiti 2015. aasta kevadel toimunud hanke tulemusena Rentest AS-ga kaheks aastaks (kuni 21.06.2017), lepingu igakuine makse on 819, 50 eurot (lisandub käibemaks) ja sisaldab liiklus- ja kaskokindlustust, asendusautot, kindlustusjuhtumite käsitlust ja 24-hädaabiteenust vastavalt riigihanke tehnilisele kirjeldusele.

Toomas Hendrik Ilves

President Ilvese pension on 3966, Ieva Ilves teenib 1058 eurot kuus.

President Ilvest sõidutatakse ametijärgselt sõidukiga Mercedes-Benz V 250, hanke võitjaks ehk lepingupartneriks Silberauto. Summa suurus lepingu kohaselt - 776,77 (+KM) ja sisaldab liiklus- ja kaskokindlustust, asendusautot, kindlustusjuhtumite käsitlust ja 24-hädaabiteenust vastavalt riigihanke tehnilisele kirjeldusele.