Naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC novembri tootmismaht oli Reutersi uuringu põhjal 34,19 miljonit barrelit päevas, 0,37 miljonit barrelit rohkem kui oktoobris.

Arvestades OPECi tippkohtumisel kokku lepitud tootmismahu kärpe sihti 32,5 miljonit barrelit, tuleb organisatsioonil tootmist vähendada nüüd 1,69 miljoni barreli võrra päevas. Tootmismahtu on tõstnud kõik kolm suurtootjat: Saudi Araabia, Iraan ja Iraak. Lisaks on turul tagasi Angola, kus novembris lõppesid naftatorujuhtme hooldustööd.

Venemaa naftatoodang ulatus novembris 11,21 miljoni barrelini päevas, mis on viimase 30 aasta rekord. Ka Venemaa on teatanud, et osaleb OPECi ja mitte-OPECi ühises kärpeplaanis, mille kohaselt organisatsiooni mittekuuluvad riigid peaksid päevast tootmismahtu kärpima 0,6 miljoni barreli võrra.

Eeloleval nädalavahetusel kohtuvab OPECi esindus organisatsiooni mittekuuluvate tootjatega, et kärpes kokku leppida.

Tootmismahu kasv on pannud taas langema naftahinna, mis OPECi kärpeuudise mõjul tõusis kõigest paari nädalaga ligi kümme dollarit. Põhjamere Brent kauples täna pärastlõunal 54,67 dollari juures barrel, pool protsenti madalamal kui eile. USA toornafta WTI barreli hind oli samal ajal 51,38 dollarit, 0,8% eilsest tasemest allpool.