Kuigi kulda on varemgi ostetud keerulisteks aegadeks, on tänavu kullale nelja aasta esimene tõusuaasta.

Tulevaks aastaks prognoosisid Bloombergi poolt küsitletud 26 analüütikud keskmiselt 12 protsendist hinnatõusu.

Trumpi 140-tähemärgised säutsud Twitteris näitavad uut eneseväljenduse oskuse taset.

Kulla positiivset väljavaadet toetavad võimalik kaubandussõda USA ja Hiina vahel, kahtlustatud Venemaa osalusel USA parteide vastu korraldatud häkkimine, Suurbritannia keeruline EL lahkumine, valimised Prantsusmaal, Saksamaal ja Hollandis. Ja siis on veel muidugi Trumpi sagedased säutsud.

„140-tähemärgised Trumpi kontrollimatud säutsud võivad luua pingeid USA suurte kaubanduspartneritega,“ ütles maaklerfirma GoldCore’i direktor Mark O’Bryne. „Finantsturge on niigi nõrgendanud brexit, lähenevad valimised Euroopas ja ühe kasvav kübersõda, mis võivad tõsta turvavarad taas ausse.“

Kulla hind on tänavu tõusnud 9,5 protsenti, 1162 dollarile untsist. Enam kui kaks kolmandiku Bloombergi poolt küsitletud analüütikutest usuvad tuleval aastal kulla hinnatõusu. Nende tuleva aasta lõpu mediaanhinnaootus on 1300 dollarit untsist ja kulla tipphinnaks oodatakse 1350 dollarit. Kaks analüütikut, sealhulgas O’Byrne, ootavad kulla hinnaks 1600 dollarit.

Samas leidub argumente ka kulla hinnalanguseks. Esimese poolaasta nelja aastakümne suurima ralli järel langes kulla hind juulikuisest tipust. Investorid müüsid kulda. Selle põhjuseks oli USA paranev majandus ja kõrgemad intressitasemed, mis muutsid teised varad kullast atraktiivsemaks.

Neli analüütikut ennustasid, et kulla hind langes 2017. aastal alla 1000 dollari joone.