Sutter rääkis, et Ameerikas on teatavasti maailma suurimad põlevkivivarud, seetõttu on olnud sealne toetus põlevkivivaru kasutuselevõtmisele ka enne täiesti olemas.

"See, et seal on uus presidendiadministratsioon on tõepoolest energiateemades väljendanud seisukohta, et tuleb toetada kodumaist energiatootmist, isegi siis, kui see on fossiilset päritolu, võib tõepoolest selle projekti vastu huvi suurendada," sõnas ta.

"Täna otseselt meie projektile mõjusid ei ole me veel jõudnud tuvastada. Aga sentiment on küll selline, et sellist laadi projektid peaksid olema Ameerikas poliitiliselt soositud," oli Sutter optimistlik.

Utah´ projekt on praegu eelarenduse faasis, ettevõte tegeleb põhiliselt keskkonnalubadega ning loodab käesoleval aastal riigimaad läbiva trassikoridori jaoks vajalikud keskkonnaload kätte saada.

Lisaks sai Eesti Energia möödunud aastal projekti varudele uue sõltumatu konsultandi hinnangu, mille kohaselt on kaevandamisväärse põlevkivi varu suuruseks 514 miljonit barrelit.

Ükski teine põlevkiviprojekt pole USA-s arendusega nii kaugele varem jõudnud. Ettevõte loodab, et kõik nimetatud tegevused aitavad projekti konkurentsivõimet tõsta ning võimaldavad soodsamate turuolude korral kaasata strateegilisi investoreid.