Maksuamet käis eelmisel nädalal riigikogu rahanduskomisjonis maksulaekumistest ülevaadet andmas ning selgus, et alkoholiaktsiisi on oktoobri seisuga laekunud 15,8 miljonit eurot prognoositust vähem.

Tõniste ütles teisipäeval ERRile, et alkoholiaktsiisi laekumine oktoobris vastab rahandusministeeriumi suveprognoosile, mille alusel on koostatud järgmise aasta eelarve, kuid ta jälgib edasisi laekumisi.

"Kuna aktsiiside tõus on saavutanud piiri, kus mõjutab ja on juba mõjutanud majanduse struktuuri negatiivses suunas - piirikaubandus lõunas, Soome turistide vähenenud ostud, väikepoodide mured ja nii edasi - siis kaalun ka võimalust teha ettepanek aktsiisitõus veebruari alguses ära jätta," tõdes rahandusminister.

Ka Helir-Valdor Seeder märkis, et alkoholiaktsiisi tõusu teemal tuleb kindlasti arutelusid, kuid praegu on raske öelda, milles suudetakse kokku leppida ja millised on tegelikud võimalused riigieelarve ja eelarvestrateegia kontekstis.

Alkoholiaktsiisi saatust tuleb tema sõnul kiiresti vaagida - praegu tuleb lähtuda kehtivast seadusest, mille järgi 1. veebruarist aktsiisid tõusevad, kuid juhul, kui suudetakse leida mingi alternatiivne lahendus, võib juhtuda, et tõusu sellisel kujul ei toimu.

"Sinna on jäänud väga vähe aega, see on väga suur ja põhimõtteline küsimus, aga võin seda küll kinnitada, et arusaam vähemalt IRLi seisukohast - ma ei saa rääkida sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna eest - on küll olemas, et mõistlik piir alkoholiaktsiisi puhul on kindlasti juba ületatud," lausus Seeder.

Ta lisas, et vaatama ei peaks ainult tulude laekumist, sest summa summarum on aktsiisitõusu tõttu laekumine ju siiski suurenenud, aga kui Eesti ettevõtted toimetavad Läti turu kaudu ja piiridele kerkivad uued kauplused, mõjutab see ka ettevõtluse struktuuri, korraldust ja sisu ning see mõju on palju pikaajalisem.

"Nii et vähemalt IRLis on küll sellest aru saadud ja eks me siis räägime koalitsioonipartneritega ja mõtleme, mis need võimalikud alternatiivsed lahendused võiksid olla," tõdes Seeder.

Loe pikemalt err.ee'st.