Soome Kaubanduse Liidu teatel väheneb viinaralli vaibudes ka soomlaste üldine kulutamine Eestis. Eelmisel aastal kasutasid soomlased Eestis toodete ja teenuste ostmisele umbes 625 miljonit eurot, samas kui 2014. aastal oli see number veel 716 miljonit eurot, vahendab Iltalehti.

Viina Soome vedamise vähenemise põhjuseid on otsitud Eesti alkoholiaktsiisidest, mis on toonud tarbijahindu hoogsalt Soome hinnatasemele lähemale. Samas on ka muud hinnad Eestis tõusnud. Soome Kaubanduse Liidu teatel hakkavad näiteks rõivaste ja kingade hinnad Eestis olema samal tasemel kui Soomes. Ostuindu kahandab sellele lisaks rahvusvaheline internetikaubandus, kust saab moodsaid kaupu soodsa hinnaga.

„Soomlased ostavad välismaa internetipoodidest just moekaupu. Kui rõivaste ja kingade hinnad Eestis on juba üle Euroopa keskmise taseme, ei ole ime, et neid hangitakse Eestist varasemast vähem,” ütles Kaubanduse Liidu peaökonomist Jaana Kurjenoja.

Kui kaupade hinnad tõusevad Eestis Soome omade lähedale, hakatakse tarbima rohkem teenuseid.

„Seda arengut on olnud oodata, sest Eesti suhteline hinnaeelis Soome ees on selgelt suurem teenustes kui toodetes. Teenused on ka Euroopa hinnatasemega võrreldes Eestis selgelt soodsamad kui kaubad,” märkis Kurjenoja.

Alkoholi hinna ja kättesaadavuse asemel võivad soomlasi edaspidi Eestisse tõmmata reisi hind ja kiirus ning mitmekülgsed ja suhteliselt soodsad teenused. Kaubanduse Liidu tellitud piiriintervjuude põhjal on üha rohkem Eestisse reisinud soomlasi viimastel aastatel kulutanud siin raha just restoraniteenustele, spaateenustele ja lõõgastusteenustele.