Venemaa informeeris kevadel EL-i liikmesriike, et keelustab toiduainete sisseveo neist riikidest, kui EL ei soostu Vene poole loomsete haiguste leviku vältimist puudutavate nõuetega.

EL-i riikide põllumajandusministrite hinnangul kasutab Venemaa kunstlikke võtteid ekspordikeelu kehtestamiseks.

“Venemaa läbirääkimiste positsioon ei ole olnud millegagi põhjendatav. Venelastel ei paista olevat soovi lahenduse leidmiseks,” ütles Soome põllumajandusminister Juha Korkeaoja.

EL-i põllumajandusnõukogu arutas teisipäeval Brüsselis Venemaa ekspordi küsimust ning ärgitas EL-i eesistujamaad Hollandit ning Euroopa Komisjoni arutama küsimust Vene kõrgeima poliitilise juhtkonnaga.

Kui EL ei jõua läbirääkimistel Venemaaga kokkuleppele, ähvardab see Venemaa ühinemist Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO). Korkeaoja hinnangul ei ole välistatud ka kaubandussõda Venemaa ja EL-i vahel.

EL-is on kasutusel süsteem, mille kohaselt loomsete toiduainete tooraine päritolumaad on võimalik kindlaks teha. Kui riigis puhkeb loomataud, siis katkestatakse eksport teistesse EL-i riikidesse.

Venemaa väljendas kahtlust süsteemi toimimises ning on valmis kehtestama ekspordikeelu kogu EL-i toiduainetele, kui ühes liikmesriigis peaks puhkema loomataud.

Ka nõuab Venemaa EL-i riikide toiduainete eksportööridelt ühtset eksporditunnistust, mille Euroopa Komisjon peaks kinnitama. EL-i riigid on vastu kontrolli üleminekule komisjonile toiduainete ekspordi küsimuses, kuna see tähendaks olulist muutust praeguses süsteemis.

Venemaa katsetas loomsete toiduainete ekspordikeeldu EL-i suhtes juba juunis. Kui Venemaa kehtestaks püsiva sisseveokeelu, kaotaks Euroopa toiduainetetööstus 1,3 miljardit eurot aastas.

Ekspordikeelust saaksid kahju eelkõige Iiri, Saksa, Hollandi ja Taani, aga ka Soome ettevõtted.