Araabika kohvisordi hind kukkus börsil 13-aasta madamale tasemele ja ka robusta kohvisordi futuuride käsi pole paremini käinud. Aga kes sellelt võidavad ja kaotavad?

Kohviröstijatel on pidupäev. Näiteks Maxwell House ja Kraft Heinz maksavad kohviubade eest vähem. Seda kajastab ka röstijate aktsiahinna liikumine. Näiteks Smuckeri aktsia tõusis aasta tipptasemele.

„Suured röstijad teenivad head raha,“ ütles Allegra Strategese konsultant Jeffrey Young Bloombergile, kes märgib, et kasu võib olla siiski piiratud. Näiteks röstija Jacobs Douwe Egbergs viitas, et kavatseb osa hinnavõidust jagada oma klientidega.

Kohviku ja kohvipoekülastajatele pole kohvi hinnalanguse mõju tunda. Näiteks maksavad kohvijoojad rohkem kui maksid 2011. aastal tassi kohvi eest. Starbucks tõstis näiteks Ühendkuningriigis espresso hinda umbes viiendiku võrra. Aga see ei tähenda, nagu koheldaks kohviostjaid ebaausalt, märkis Young.

„Kohv moodustab väga väikese osa kohvipoe kogukuludest,“ lausus ta. Rent ja kohvimasinate hinnad on tõusnud ja ka teiste koostisainete hinnamuutused ja valuutakursimuutused mõjutavad tassi kohvi kulusid.

Mõned kohvimüüjad kasutavad praegust olukorda, et osta madalate hindadega kohvi sisse, ütles kohviröstija UCC Europe äridirektor Marcus Swift, kelle kundede seas on näiteks McDonald's.

Spekulandid on araabika hinnalangusele panustanud juba alates 2017. aasta augustist ning kes jäid languspanuse juurde, on sellelt teeninud, kuna tollest ajast on kohv odavnenud umbes 30 protsenti. Rahajuhid panustavad, et kohvi hinnalangus jätkub. Tänavu on Araabika futuuride hind langenud New Yorgis 7,5 protsenti, 94,2 USA sendini naela kohviubade eest.

Kannatajateks on kohviubade kasvatajad. Mõnedes kohvikasvatuse maades on kohvi väljamüügihind madalam tootmiskuludest. Ja kohviubade istandust on raske kiiresti asendada muu põllumajandusliku tootmisega.

Vietnamis on robusta-kohvikasvatajad valinud teise taktika. Nad pigem ei müü kohviubasid ja hoiavad neid ladudes, lootes, et hinnad tõusevad, teatas laevanduskompanii Intimex Group. Hondurases aga ei vaevu kohviubade kasvatajad saaki koristama, kuna neil pole raha kohviubade korjajatele ega väetise eest maksmiseks.