„Riik on omadega p...s ja mina koos sellega,” põhjendas Amuuri oblastis Liberaaldemokraatliku Prtei ridades kohalikku esinduskogusse valitud Sergei Truša. Mees deklareeris oma mulluseks sissetulekuks 3 kopikat.

Samal ajal, kui kuus rahvasaadikut osutusid miljardärideks, deklareeris 11 rahvasaadikut sissetulekute puudumist. Aasta varem oli sissetulekuta rahvasaadikuid rohkem – 14.

Novosibirski esinduskogu pressiteenistus näiteks selgitas, et 28aastasel rahvasaadikul Darja Ukraintseval polnud sissetulekuid, sest ta oli lapsepuhkusel.

Kolm sissetulekuteta rahvasaadikut tegutsesid Põhja-Osseetias, ühe kaupa oli selliseid Belgorodi, Kurski, Omski, Orlovski, Tomski ja Uljanovski oblastis., samuti Kamtšatka krais ja Jakuutias.

Null-sissetulekutega rahvasaadikud kujutavad endast Transparency Internationali väitel anomaaliat.
„Sellised rahvasaadikud on tegelikult töötud. Osad saadikud töötavad sellel ametikohal püsivalt tasu eest, osad ei tööta pidevalt ja ei oma pidevaid sissetuleku allikaid,” selgitas Transparency Internationali Venemaa osakonna direktori asetäitja Ilja Šumanov.

Reeglina näitab null-sissetulek, et inimene on läbi teinud üksikisiku pankroti, omab suuri võlgasid või peab maksma alimente. „Inimesed püüavad oma sissetulekut mitte näidata,” lausus Šumanov.

Veel 49 rahvasaadikut elab allapoole vaesuse piiri, mis ületab kuue inimese võrra mulluse taseme. Nende seas leidub 11 dagestanlast, kümme põhja-osseetlast ja kolm poliitikut Hakasiast.

RBK palus 25 omavalitsusel, kus töötavad väga väikeste sissetulekutega rahvasaadikud, kinnitada eistatud andmete õigsust. Pooled omavalitsusorganid vastasid, et oma andmete õigsuse eest vastutavad poliitikud ise. Belgorodi oblasti pressiteenistusest täpsustati, et deklareeritud andmeid kontrollitakse vaid juhul, kui tekkivad kahtlused nende paika pidavuses. 12 omavalitsusest ei vastatud RBK küsimusele mitte midagi.

Rahvasaadikute seas leidub samal ajal kuus rublamiljardäri. Nendest enim teenis Vladimiri oblasti põllumajanduspoliitika komitee juht Pavel Antov, kes deklareeris 2018. aastal ligi 139 miljoni euro suuruse sissetuleku.

Antov on kantud äriregistrisse kui üksikisikust ettevõtja, kes kaupleb liha ja lihatoodetega ning kelle alluvuses töötab 500 inimest.

Statistiliselt kõrgeima sissetulekuga rahvasaadikud töötavadki Vladimiri oblastis, kuid sellise tulemuse põhjustab vaid Antovi edukas äri. Teiste rahvasaadikute sissetulekud olid palju tagasihoidlikumad, ületades napilt regiooni keskmise palgataseme.

Venemaal on 3915 kohaliku esinduskogu liiget, kes peavad iga aasta 1. aprilliks esitama oma isikliku finantsaruende. Mai keskpaigaks olid avalikustatud rahvasaadikute finantsaruanded 80 Venemaa regioonist. Kokku on regioone 85.