Püramiidiskeemide ohvriks on langenud nii Hollywoodi tähed, miljardärid kui ka pensionipõlve pidavad eakad, märgib portaal Celebrity Net Worth. Erinevalt suurest osast teistest petuskeemidest on püramiidskeemide läbiviijad tavaliselt briljantse mõistusega ärimehed, kes on üsna teadlikud oma ärimudeli puudujääkidest.

Alljärgnevalt leiad kirjeldused kümnest ajaloo suurimast püramiidskeemi meistrist.

Charles Ponzi

Tema järgi on üks püramiidskeemi liik lausa oma nime saanud (Ponzi scheme – ing k). 1920. aastal lubas ta oma investoritele, et nad saavad 45 päeva möödudes tagasi raha, mis nad investeerivad ja sellele veel 50% investeeringust otsa. Kes oli nõus 90-päevase ootamisajaga, sai Ponzi lubaduste kohaselt topeltsumma tagasi.

Äriidee ise põhines rahvusvahelistel postikupongidel, mida Ponzi isegi ei vaevunud ostma. Ta sai kuue kuuga miljonäriks, olles selle ajaga teeninud 15 miljonit dollarit. Aasta hiljem, kui ta pettuse pärast tabati, said tema investorid üksnes 5 miljonit tagasi. Ta mõisteti selle eest viieks aastaks vangi. Vangisoleku ajal pikenes tema karistus üheksa aastani.

Vangist välja saades proovis ta õnne järgmise petuskeemiga, mille järel ta uuesti vangi sattus. Ta suri varatuna Brasiilias, kus ta tegutses tõlgina.

Lou Pearlman

Lou Pearlman oli 1990. aastate üks suurimaid ja tuntumaid muusikaprodutsente. Ta töötas selliste bändidega The Backstreet Boys, 'NSYNC ja LFO. Kuid muusikaproduktsioon polnud ainus asi, millega ta tegeles. Ta oli ka USA ajaloo kõige kauem kestnud püramiidskeemile aluse panija. 20 aastat julgustas Pearlman oma investoreid uputama raha kahte ettevõttesse, mis eksisteerisid vaid paberil.

Ta võltsis ka raamatupidamisdokumente selleks, et pankadelt laenu saada. Kuigi Pearlman teenis muusikaproduktsiooniga miljoneid, varastas ta oma investoritelt oma 300 miljonit dollarit. Lõpuks mõisteti ta 2008. aastal rahapesu, konspiratsiooni ja dokumentide võltsimise eest 25 aastaks vangi. Pearlman suri 2016. aastal vanglas.

Michael Eugene Kelly

Michael Eugene Kelly on selles nimistus tänu sellele, et pettis ligi 8000 vanurilt välja 500 miljonit dollarit. Selle raha pettis ta nii kinnisvara kui muu vara näol välja. Kelly lubas oma investoritele 11% aastatootlust. Kelly oli vangistuses aastatel 2006–2012. Pärast seda lubati ta koduaresti 10 miljoni dollari suuruse kautsjoni vastu, et ta saaks vähiravi. Kelly suri 2013. aastal.

Gerald Payne

Gerald Payne oli pastor, kes tegeles jumalasõna levitamisega. Küll aga jumaldas ta raha rohkem kui taevast isa. Tema skeem põhineski pühasõnal. Sellega veenis ta oma järgijaid investeerima raha kirikusse, lubades neile tagastada topeltsumma. Selle lubadusega kogus ta 18 000 inimeselt 20 miljonit dollarit. Terve aasta ei jäänud ta vahele, kuna palus tuua raha väiksemates kui 10 000 dollari suurustes tšekkides. Lõpuks üks maksuametnik sai talle jälile. Payne mõisteti 27 aastaks vangi, tema naine 13 aastaks.

Scott Rothstein

Advokaat Scott Rothstein oli suurima Florida osariigis aset leidnud püramiidskeemi taga. Praegu kannab ta 50-aastast vanglakaristust selle eest, et pettis oma investoritelt välja 1,4 miljardit dollarit. Ta oli tuntud oma ekstravagantse elustiili poolest, talle kuulus mitu Bugattit ja teised kallid autod, üle 200 luksuskella ja ta lasi oma koju isegi kullast WC potid paigaldada.

Rohtstein lubas oma investoritele, et nad saavad kolme kuu järel oma investeeringu tagasi koos 20% tootlusega. 2010. aastal tunnistas ta end süüdi viies kuriteos. Ta visati advokatuurist välja. Kriminaaluurimise ajal püüdis ta abikaasa Kim peita oma ehteid ja muud väärtuslikku. Selle tulemusel sai ka tema 1,5-aastase vanglakaristuse.

Gary Gauthier

Ka Gauthier oli jumalamees. Tal oli Tampas, Floridas oma jutusaade „It’s God’s Money”, kus ta lubas oma investoritele 8% kuni 40% tootlust. Küll aga polnud tema tegevusel midagi jumalaga pistmist, kuivõrd ta pettis kolme maakonna 38 pensionärilt välja 6 miljonit dollarit. Ta viis oma petuskeemi ellu ajavahemikus 2005–2010. Gauthier sai süüdistuse terves reas kuritegudes, sealhulgas spekuleerimises ja kindlustuspettuses.

Adriaan Nieuwoudt

1984. aastal Lõuna-Aafrikas ettevõtjana tegutsenud Adriaan Nieuwoudt mõtles välja kosmeetikatoote, mida ta hakkas oma investoritele müüma. Reaalsuses toodet ennast aga ei eksiteerinud. Lõpuks pani Lõuna-Aafrika Vabariigi tema äri kinni, nimetades seda ebaseaduslikuks hasartmänguks.

Tom Petters

Tom Pettersil õnnestus petta välja oma investoritelt 3,65 miljardit dollarit, müües neile ideed elektroonikatööstusest, mida tegelikult ei eksisteerinud. Petters oli edukas ärimees, kellele kuulusid mitu usaldusväärset ettevõtet nagu näiteks Polaroid ja Fingerhut. Seepärast tundus ka tema äriidee ise investoritele usaldusväärne.

2009. aasta teises pooles esitati talle süüdistused 20 erinevas finantskuriteos, sealhulgas rahapesus. Praegu kannab ta 50-aastast vanglakaristust Leavenworthis, Kansases. Tema püramiidskeem on olnud suurim petuskeem Minnesota osariigis.

Reed Slatkin

Reed Slatkin oli sellise ettevõtte nagu EarthLink kaasasutaja. Tema püramiidskeem sai alguse 1986. aastal ja kestis 15 aastat. Oma investoritele lubas ta 24% tootlust. Selle aja jooksul varastas ta ligi 800 inimeselt 592 miljonit dollarit. Ta mõisteti süüdi 15 finantskuriteos, sealhulgas konspiratsioonis ja rahapesus. Tema ohvrite hulgas olid näiteks uudisteankur Greta Van Susteren ja filmiprodutsent Aryan Bernstein. Slatkin kandis karistuse ära ja sai vabadusse 2013. aastal.

Bernie Madoff

Madoff on siis kõige kuulsam püramiidskeemi meister. Tema kõrval kahvatub isegi Charles Ponzi. Ta viis ellu USA ajaloo kõige suurema finantskuriteo, varastades oma investoritelt 65 miljardit dollarit. Talle esitati süüdistus 11 kuriteos. Kuigi Madoffi investeerimisfirma alustas täiesti legaalsetel alustel, tema ahnuse kasvades seadis ta ettevõtte oma püramiidskeemi vankrit vedama.

Madoffi poeg Mark töötas isa ettevõttes, kuid väitis kuni lõpuni välja, et ei olnud teadlik, et isa juhtis selle kaudu petuskeemi. Siiski sooritas ta 2010. aastal enesetapu. Madoffile mõisteti 150 aasta pikkune vanglakaristus, mida ta kannab Raleigh’s, Põhja-Carolina osariigis.