Uudisteagentuur näeb otsuse taga märki kahe riigi vaheliste suhete halvenemisest.

Hiina saatkond Kanadas teatas, et otsus oli tingitud nn raktopamiini jääkide avastamisest sealiha partiis, mille saatis Kanada äriühing Frigo Royal teele 3. juunil.

Raktopamiin on kasvuhormoon, mida kasutatakse Ameerikas lihaloomade söödalisandina , kuid on keelatud Hiinas seoses murega võimaliku halva mõju pärast tarbija tervisele.

Hiina peatas kohe Frigo Royali impordilitsentsi, kuid saatkonna sõnul leidis Kanada ametiasutuste poolne edasine uurimine eksporditud lihatoodete kohta 188 võltsitud veterinaarsertifikaati.

Peking kutsus Kanada valitsust üles lõpetama pärast 25. juunit eksporditava liha veterinaarsertifikaatide väljastamine.

"Loodame, et Kanada peab seda juhjtumit väga tähtsaks, viib uurimise lõpule nii kiiresti kui võimalik ja võtab ette tõhusamaid meetmeid, et tagada Hiinasse eksporditava toidu ohutus senisest vastutustundlikumalt," avaldas saatkond.

Hiina on Ameerika Ühendriikide järel Kanada suuruselt teine ​​kaubanduspartner, kes müüs 2017. aastal Hiinasse 292 miljoni dollari väärtuses sealihatooteid. Sealiha eksport on tõenäoliselt kasvanud pärast sigade katku levikut kogu Hiinas.

Lihatooted ei ole esimene Kanada eksportartikkel, mille sissevedu Hiinasse viimastel kuudel häiritakse. Märtsis ütles Kanada suurim põllumajandusettevõte Richardson International, et tema poolt Hiinasse veetavad rapsisaadetisi blokeeriti.

Ettevõtte tippjuhi teatas Kanada ringhäälingule CTV, et peab seda sammu nö poliitiliselt motiveerituks.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang seevastu eitas sellist käsitlust. "Hiina valitsuse kohustus on kaitsta Hiina tarbijate ohutust ja huve ning riigi põllumajanduslikku tootmist ja ökoloogilist turvalisust," ütles ta 11. märtsil toimunud pressikonverentsil.

Pekingi ja Ottawa vahelised diplomaatilised suhted pingestusid pärast Huawei finantsdirektori Meng Wanzhou vahistamist Kanadas 2018. aasta detsembris.
Ameerika Ühendriigid süüdistasid Mengil, et ta aitas Huawei'l vältida Iraani vastaseid sanktsioone. Hiina valitsus väidab, et ettevõtte tippjuhi vahistamine on poliitiliselt motiveeritud.

Varsti pärast Mengi kinnipidamist võeti Hiinas vahi alla kaks kanadalast, endine diplomaat Michael Kovrig ja ärimees Michael Spavor, keda süüdistati sisuliselt spioneerimises.

Kanada valitsus nõuab Kovrigi ja Spavori vabastamist, kirjeldades nende kinnipidamist meelevaldsena.