Venemaal pole võimalik Caracaselt saada intressimakseid 3 miljardi dollari suuruse laenu eest, sest USA pani Venezuela valitsuse sanktsioonide nimekirja ja blokeeris selle varad. Peaaegu iga dollarimakse on ühenduses USA finantssüsteemiga ja seda võidakse blokeerida.

Veel 2011. aastal andis Venemaa Caracasele riigilaenu summas kuni 4 miljardit dollarit. 2017. aasta novembris korraldas Venemaa selle laenu ümber nii, et Venezuela koguvõlaks määrati 3,15 miljardit dollarit ja lõplik tagasimakseperiood nihutati 2027. aastasse. Aastatel 2018–2023 on laenumaksete maht minimaalne ja Venezuela maksab Venemaale intresse kaks korda aastas märtsis ja septembris nö fikseeritud intressimääraga, teatas rahandusministri asetäitja Sergei Stortšak.

Venemaa nõustus Venezuela 3 miljardi dollari suuruse võla tasumist edasi lükkama.

2019. aasta aprillis, kui Venezuela valitsus polnud veel sanktsioonide all, kandis Caracas väikese viivitusega 100 miljoni dollari suuruse summa. Kuid olukord on muutunud: järgmine makse peaks laekuma septembri lõpus. Peaministri esimene asetäitja Anton Siluanov ütles, et makse suurus on 200 miljonit dollarit. Kuid Nicolas Maduro valitsus on nüüd USA rangete piirangute all.

Maksta on peaaegu võimatu

"Dollarites maksmine on praktiliselt võimatu," ütles USA rahandusministeeriumi majandussanktsioonide osakonna endine vanemnõunik Brian O'Toole RBC-le.

Pole teada, milliste finantsvahendajate kaudu Venezuela intressimaksed tehakse, kuid kui maksed tehakse USA dollarites, peaksid nad olema Ameerika vahendajaga otseses kontaktis, mis tähendab, et need tuleks blokeerida, lisab endine USA rahandusministeeriumi ametnik Josh Rudolph.

Teoreetiliselt võib Venemaa rahandusministeerium taotleda eraldi litsentsi, mis võimaldab laenuintresside ülekandmist, kuid loa saamist peetakse asjatundjate poolt ebatõenäoliseks.
Lisaks sellele võib USA kehtestada venelastele Venezuela sanktsiooniprogrammi tingimuste kohaselt täiendavaid sanktsioone Caracasele nö olulise abi või toetuse andmise eest.

Laenumaksete ei oleks tavaliselt selline toetus, kuid sanktsioonide nö agressiivse jõustamise korral võib USA teoreetiliselt seda just nii tõlgendada, kuna intressimakseid võib käsitleda osana Venezuelale osutatavast üldisest finantsabist Venemaa poolt.

Olukorra muudab pikantseks asjaolu, et nii Venemaa kui ka Venezuela on USA sanktsioonide all. Kuid Caracase vastased sanktsioonid on palju karmimad. Tuleb meeles pidada, et Valge Maja püüab Venezuela sanktsioone agressiivselt rakendada, kuid Venemaa suhtes käitutakse leebemalt.

Teine võimalus on muuta maksevaluutat või kasutada makse tegemiseks üldjuhul füüsilisi varasid nagu näiteks nafta, kuld või muud kaubad.

Kuid Venezuela on varem üle elanud raskusi kulla transportimisega, mis on väga kallis. Makse ülekandmine teise valuutasse võib toimida, kuid sellise operatsiooni edukus sõltub Venezuela välisvaluutareservide tasemest ja võimalusest vältida dollari seost, kui konverteeritakse bolivarilt eurole või rublale.