Ennekõike räsib Soomet ekspordituru nõrkus, kuid kasv aeglustub ka siseturul, kirjutas Taloussanomat.

OP Financial Group prognoosis, et Soome majandus kasvab sel aastal 1,2 protsenti ja järgmisel aastal 0,5 protsenti.

Veel kevadel prognoosis OP tänavu kasvuks 1,6 protsenti ja järgmisel aastal 0,8 protsenti.

Soome majandus jahtus märkimisväärselt juba talvel. Kui seni on eksport vanade tellimuste tõttu mõõdukalt tagasi tõmbunud, siis järgmisel aastal hakkab ekspordituru nõrgenemise trend ilmnema selgemalt. OP sõnul kasvab Soome eksport sel aastal kaks protsenti, järgmisel aastal aga poole protsendi võrra.

Samal ajal eeldab OP, et eratarbimise kasv aeglustub, kuna säästude maht tõuseb kolmandat aastat järjest. Säästude kasv on suuresti tingitud tsüklilistest kõikumistest, kuid võib olla tingitud ka pikemaajalistest põhjustest, näiteks elanikkonna vananemisest, selgitas OP.

Lisaks nõrgeneb investeerimisjõud, kuna elamuehituse investeeringud sel ja järgmisel aastal vähenevad.

Tööhõive kasv peatub, sest majanduskasv aeglustub. Tööhõive määr on tänavu 72,6 protsenti ja järgmisel aastal 72,9 protsenti.

Peaminister Antti Rinne valitsuse keskne eesmärk on tõsta tööhõive määra 2023. aastaks 75% -ni. Statistikaameti andmetel oli tööhõive määra trend juunis 72,5 protsenti. Juuli tööhõiveandmed avaldatakse teisipäeval.

OP hinnangul halveneb riigi rahanduse tasakaal järgmisel aastal peamiselt valitsuse meetmete tagajärjel. Samal ajal peatub järgmisel aastal riigivõla vähenemine. OP väitel on järgmisel aastal riigivõlg SKP suhtes 58 protsenti.