Kolmapäeva, 6. novembri õhtul selgitati Tallinnas Eesti parim lauatennisetiim idufirmade arvestuses. Väga võitluslikus finaalis näitas ülejäänutele koha kätte Viljandi pakirobotitootja Cleveroni tiim. Teiseks jäi Tallinnast samas valdkonnas maailma vallutav Starship Technologies. Kokkuvõttes robotifirmad võitsid sel aastal teisi sektoreid.

Cleveroni tiimi esindanud Mart Särg ütles, et see ei olnud lihtne mäng. "Aga väga põnev oli – meil, aga kindlasti publikul ka. Väga elavalt elati kaasa isegi võõrastele tiimidele, mis on pigem eba-eestlaslik, aga meie startup-kogukonnas tavaline. Arendajatena me Tallinna tihti ei satu, kuigi üks meie kontoritest on ka siin, kus töötab umbes 50 inimest. Samas kui Viljandis töötab meid 180. Ja lauatennis on loomulikult au sees," lisas ta.

Kolmas oli Transferwise

Eelmise aasta finalistid, Eesti edukaimad finantstehnoloogia ettevõtted võitlesid tänavu kolmanda koha peale. Pronksi noppis TransferWise Monese vastu. "Huvitaval kombel sammus tänavune pinksiturniir aasta üldiste trendidega kaasas, sest ka uudistes lõid robootikaettevõtted suuremaid laineid kui fintech’id," märkis Eesti iduettevõtluse pesa LIFT99 tegevjuht Ragnar Sass.

Kokku kvalifitseerus Eesti 600st idufirmast tänavusele pingpongi finaalturniirile 16 tiimi. Rohkem lihtsalt ei mahtunud mängima, kuigi huvi oli suur. Võistluse korraldas Bolt koostöös LIFT99-ga. Ka kohapeal head sportlikku vormi näidnud Bolti kaasasutaja Martin Villig kinnitas, et turniiri tase oli väga kõrge ning mängu võeti kirglikult, kuigi tegemist ei ole üdini tõsimeelse ettevõtmisega.

"Lauatennis on Bolti kontoris populaarne ja huumoriga võttes on pinksipall isegi Bolti logo peal. Tarkvaraettevõtetes on enamik töid ju istuvat laadi. Seetõttu kutsume idufirmade asutajaid ja töötajaid lisaks igapäevase raha kaasamise ja müügikäibe kasvatamise kõrval kord aastas üksteisega mõõtu võtma vahval sportlikul võistlusel," rääkis ta.

LIFT99 turundusjuht Kadri Barclay lisas, et Eesti idufirmade sektoris on väga põnevad ajad. "Meie sektor kasvab jätkuvalt 30% aastas ehk siis kordades kiiremini kui Eesti majandus tervikuna. Me loome juba täna 2,5% Eesti SKPst. Kui siia lisada „tavaline” IKT, siis on see panus 7–8% SKPst. Ei ole utoopiline prognoosida, et praeguste trendide jätkudes räägime 5 aasta pärast 9–10% Eesti SKPst," lausus ta.

Eestlased vallutavad maailma

"Eestlaste teadmised ja oskused on maailmas hinnatud ning me teeme oma tööd suure pühendumuse ja hingega. Bolt tegutseb 35 riigis ja on turuliider Aafrikas ja Ida-Euroopas; Cleveron tegutseb Ameerikas, Euroopas, Okeaanias ning paigaldas just oma esimese pakiroboti Dubaisse," kirjeldas ta.

Lisaks laienes LIFT99 kevadel Kiievisse ning avab oma teise pinna Tallinnas Fotografiska hoones, kuhu esimesed tiimid saavad juba 3–4 nädala pärast sisse kolida. "Me oleme kogukonnana pika tee maha tulnud ning seda tasub aeg-ajalt meelde tuletada – kokku tulla ja tähistada. Miks mitte ühe sõbraliku pingpongi turniiriga," sõnas Barclay.