Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu tõdes, et Euroopa Liidu ja Ühendriikide kaubandussuhetes on viimastel aastatel kasvanud pinged. Näiteks on USA poolt Euroopa Liidule kehtestatud alumiiniumi- ja terasetariifid tänaseks olnud jõus poolteist aastat ja üle kuu kehtivad USA Airbusi ja Boeingu kaasuse tariifid lennukiosadele ja toidukaupadele.

EL on püüdnud pingeid maandada ja pidada läbirääkimisi ning peaks ministri sõnul seda suunda ka jätkama. „Euroopa Liidu jaoks on USA kõige olulisem kaubanduspartner ja on oluline otsida praegusele olukorrale lahendust, kuna vastuoludest kaotavad mõlemad osapooled. Eesti peab oluliseks kaubanduskõneluste jätkumist ja loodame näha tulemust, mis sobib mõlemale," kinnitas Karu.

Ka Hiina on EL-ile oluline kaubanduspartner, kuid seal on oluline luua võrdsed tingimused mõlema riigi ettevõtetele. „Enim probleeme tekitab EL ettevõtete Hiina turule pääsemine ja Hiina kodumaisele toodangule antavad subsiidiumid," tõi Karu välja. „Eesti toetab uusi meetmeid, mis konkurentsitingimusi võrdsustada aitavad, kuid oluline on ka Hiina valmidus vajalikke samme teha," lisas Karu.

Globaalsete kaubanduspingete lahendamisel on keskne roll Maailma Kaubandusorganisatsioonil (WTO). Kuna organisatsiooni liikmed pole viimastel aastatel suutnud uusi kaubandusreegleid kokku leppida, siis vajab WTO reformi. EL töötab selle nimel aktiivselt ja oluline verstapost on eesolev WTO 12. ministrite kohtumine 2020. aasta suvel, mille ettevalmistusi ministrid kohtumisel arutavad. „Oleme WTO-st aastate jooksul palju kasu saanud ja Eesti suund on selgelt sellele reformile kaasa aidata," rääkis Karu. „WTO peab olema kaasaegne ja suutma globaalsetele trendidele kiirelt ja paindlikult reageerida. Euroopa Liidul on kaubandusorganisatsioonis oluline kaal ja Eesti toetab, et kasutaksime seda WTO reformimiseks ja reeglitel põhineva avatud kaubandussüsteemi edasiarendamiseks," lõpetas minister.