Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu kohtus täna Huawei Baltics juhi Ricky Cheni, Huawei Technologies Europe Nordics asejuhi Kenneth Fredriksen ning teiste Huawei esindajatega, nõudmaks maailmas kõneainet tekitanud tehnoloogiahiiult selgitusi nende poolt toodetavate sideseadmete turvalisuse osas. Lisaks soovis Karu teada, mis on nende ettepanekud aasta lõpus konsultatsiooniringile saadetud sideteenuse osutamise ja sidevõrkude tehniliste nõuete määruse muutmise eelnõule.

„Sidevõrkude määruse väljatöötamine on pikk protsess, mille osas on veel mitmeid lahendamata küsimusi. Olen teemat juba korduvalt lahanud Euroopa Liidu tasandil, kohtunud nii Eesti kui teiste riikide telekomiettevõtjatega ning nüüd on järg tehnoloogia tootjate käes,“ rääkis minister Kaimar Karu.

Tema sõnul on väga oluline selle protsessi jooksul jõuda Eesti jaoks parima lahenduseni, et siinsed e-teenused ja digiriik toimiks turvaliselt. „Kui Huawei rõhutab sageli oma tehnoloogia kõrget innovatiivsuse taset, siis oluline on leida strateegiline lahendus ka tehnoloogia turvalisuse ning ettevõtte usaldusväärsuse küsimusele. Selle teemaliste selgituste ärakuulamiseks ma nad täna siia ka kutsusin,“ selgitas Karu.

Euroopa Liidu riskianalüüsi hinnangul on limiteeritud kontrollvõimaluste tõttu seadmete ja tehnoloogia tootja usaldamine muutunud väga oluliseks ja seetõttu tuleb lisaks seadmete tehnilisele turvatasemele hinnata iga tehnoloogia tootja riskiprofiili. Muuhulgas tuleb analüüsida ettevõtete sõltumatust Euroopa Liidu välistest riikidest, et välistada poliitiliste huvide realiseerimist tehnoloogia kaudu.

Selleks on vaja arvesse võtta ettevõtte ja valitsuse seoseid, ettevõttele kohaldatavaid õigusakte (sh seda, kas õigusaktid on läbipaistvad ning lähtuvad demokraatlikest printsiipidest ja meie jaoks üliolulistest andmekaitse põhimõtetest), ettevõtte juhtimise läbipaistvust ning kolmandate riikide võimet rakendada ettevõtte üle sunnimehhanisme.

Karu hinnangul on Eesti ühiskonna sõltuvus sidetaristust väga suur ja just seetõttu peame eriti hoolikalt maandama igasuguseid riske, mis sidevõrkudega seotud.

„Võrguoperaatorid satuvad järjest suuremasse sõltuvusse kolmandatest osapooltest, kes vajalikke seadmeid tarnivad. Sõltuvus ühest või väga väikesest hulgast seadmete tarnijatest, mistahes valdkonnas, toob endaga kaasa riske ja siinkohal peame leidma pragmaatilise lahenduse,“ märkis ta.

Sideteenuse osutamise ja sidevõrkude tehniliste nõuete määruse muutmise eelnõu puudutab elutähtsa teenuse osutajatest sideettevõtteid. Määrusega kehtestatav protseduur on universaalne ning pole piiratud 5G tehnoloogiaga.

Kaimar Karu kohtub lähinädalatel ka teiste 5G võrguseadmete tootjate, Ericssoni ja Nokia esindajatega.