Kohtuotsuse kohaselt rikkusid Ilja Jurov, Sergei Beljajev ja Nikolai Fetisov pangandusreegleid, võltsisid panga arveid ning kasutasid panga hoiusebaasi enda firmade rahastamiseks, kirjutab Briti majandusleht Financial Times.

Trust pank kukkus kokku 2014. aasta detsembris, mil kliendid sattusid Venemaa valuutakriisi tõttu paanikasse ning hakkasid raha pangast välja võtma. Venemaa keskpank kulutas Trusti päästmiseks läbi Otkritie panga umbes 2 miljardit dollarit, misjärel andis Trusti endised omanikud kohtusse.

Trust oli Venemaa pangandusajaloo teine suurem päästeoperatsioon, aga mitte kauaks. Kolm aastat hiljem pidi keskpank Otkritie ja veel kahe panga riigistamise eest maksma ligi 50 miljardit dollarit ning Trust muutus nn „halvaks pangaks“ milles hoiti 2 triljoni rubla eest hapuks läinud varasid. Nii Trust kui Otkritie kuuluvad Venemaa keskpangale ning viimane püüab tagasi saada võimalikult palju kulutatud raha.

Enne kollapsit palkas Trust Inglismaalt firma, mis aitas offshore skeemi kaudu pangal keskpanga eest bilansis olevaid halbu varasid varjata ning mille kaudu ettevõtete laenuportfell kahekordistus.
Kui Trust kokku kukkus, oli pank Jurovi, Beljajevi ning Fetisovi firmadele võlgu 750 miljonit dollarit. Kohtutsuses nimetati seda „massiivseks lekkeks“.

Trust rahastas suuremat osa oma laenukasvust jaeklientide ehk siis eraisikute hoiustega. Financial Times märgib, et paljud neist meelitati panka USA filmistaari Bruce Willise reklaamidega, mille eest viimasele maksti 2 miljonit dollarit aastas. Ühes reklaamis päästab Willis kokku kukkuvast majast naise ning lausub: „Kui mul on raha vaja, siis ma lihtsat võtan“.

Jurov tunnistas, et oli offshore skeemiga seotud. Ta nimetas seda „bilansi juhtimiseks“ kinnitades, et tol ajal oli see Venemaal levinud tava. Jurovi kinnitusel peitsid nad problemaatilised varad keskpanga eest oma klientide kaitsmiseks ning ka selleks, et keskpank ei saaks nende litsentsi tühistada.

Jurovi advokaatide kinnitusel kaalutakse võimalusi otsuse vaidlustamiseks.