Airbus kandis eelmisel aastal suuri kahjusid, tõdesid ettevõtte juhtkonna esindajad täna eelmise aasta majandustulemusi tutvustades, vahendab Deutsche Welle.
Tunamullu teenis kontsern enam kui kolme miljardi euro suuruse kasumi.

Lisaks suurele trahvisummale panustas miinusesse ka Saudi Araabiale sõjatehnika ekspordi keeld, mille tulemusena firma ei saanud saudidele müüa sõjatranspordilennukeid A400M ning kaotas sellega 1,2 miljardit eurot.

Airbusi tegevuskasum kasvas 19% 6,9 miljardi euroni, käive aga 11% 70,5 miljardi euroni.

Sellel aastal loodab kontsern tegevuskasumi suurenemist 7,5 miljardi euroni.

Airbusi kontserni eelmise aasta kahjum on seotud ettevõtte korruptsiooniskandaaliga seotud trahvide maksmisega. Selle aasta jaanuarikuu lõpus sõlmis Airbus SE Prantsusmaa, Suurbritannia ning USA võimudega kokkuleppe ning nõustus maksma rekordilise ligi 3,6 miljardi euro suuruse trahvi. Suurima osa sellest- 2,1 miljardi eurot sai Prantsusmaa, Suurbritannia sai 984 miljonit eurot ning USA 535 miljonit eurot.

Nagu märkis Suurbritannia suurte finantskuritegude vastu võitlev teenistus SFO sõlmiti kokkulepe veidi vähem kui neli aastat pärast seda kui teenistus oli alustanud uurimist, kahtlustades, et kontsern kasutab oma lennukite müügil korruptiivseid skeeme. Jutt käib eelkõige Airbusi Sri Lanka, Malaisia, Indoneesia ja Ghana üksustest, mille töötajad püüdsid klinte ära osta, et viimased nende tsiviil- ning sõjalennukeid soetaksid.