Eksperdid on juba alustanud prognoosimist, kuidas majandused pärast koroonaviiruse seljatamist liikuma hakkavad ning millised riigid suudavad esimesena majanduslangusest välja tulla, kirjutab BBC.

Covid-19 pandeemia on maailmamajanduse arengule lisanud väga suure määramatuse koefitsiendi. Riigid kasutavad viirusega võitlemiseks erakorralisi meetmeid, sealhulgas finantssekkumist ning turgude stabiliseerimise katseid.

Kuigi viiruse üle võitu veel ei loodeta ning esikohal on tervishoiu küsimused ning mingisugusegi majandusliku stabiilsuse saavutamine, üritavad eksperdid tulevikku kiigata ning mõista, millised riigid võivad esimestena oma majandused taaskäivitada.

Nende prognoose aitab mõista kindlustusfirma FM Global koostatud majandusjulgeoleku indeks 2019. Indeks reastab 130 riiki nende ärikliima jätkusuutlikkuse ja taastumisvõime järgi. Hinnangud tuginevad sellistel faktoritel nagu poliitiline stabiilsus, korporatiivjuhtimise edukus, riskide kerkimise tingimused, kaubakettide logistiliste lahenduste väljatöötatus, ärikeskkonna läbipaistvus.

Arvestades riikide asetust reitingus ning võrreldes seda esmareaktsiooniga pandeemiale, tõi BBC välja riigid, mis suure tõenäosusega suudavad kriisi vältel stabiilsuse ning majanduse jätkusuutlikkuse säilitada. Seejärel võeti ühendust nende riikide elanike ning ekspertidega, et välja selgitada, kuidas praeguse olukorraga hakkama saadakse ning mida lähitulevikus oodatakse.

Taani

Majandusjulgeoleku indeksis oli Taani teisel kohal, paistes silma kõrgete hinnetega varustuskindluse eest ning madala korruptsiooni poolest. Kriisi alguses tegutses riigi valitsus otsustavalt, rakendas sotsiaalse distantseerumise meetmeid. 11. märtsil suleti koolid ja 14. märtsil keelati välismaalaste riiki tulek, vaatamata sellele, et siis oli registreeritud vaid mõned koroonaviirusega nakatunud.

Need meetmed on juba oma tõhusust kinnitanud. „Võrreldes eelmise aastaga on tavalisse grippi haigestumine vähenenud 70%, mis näitab, et valitsuse astutud sammud on tõhusad," rääkis Taani reisiagentuuri Pissup Tours juht ja partner Rasmus Christiansen. Ta möönis, et oli alguses nende meetmete suhtes skeptiline, kuid nähes, kui paljud riigid samu samme rakendasid, usub, et Taani valitsus käitus õigesti.

Taanlased on harjunud oma juhte usaldama ning on valmis ühise hüvangu nimel pingutama ja see on rakendatud meetmete efektiivsust suurendanud. Taanlased tunnevad ühiskonna ees moraalset kohustust, mis tähendab, et kogu ühiskonna tervise nimel tuleb tuua mõningaid ohvreid. Keegi ei taha, et teda süüdistatakse vanema põlvkonna tervise ohtu seadmises pelgalt sellepärast, et ta ei olnud valmis oma isiklikust mugavusest loobuma, tõdes Christiansen.

See aga ei tähenda, et kõik on laabunud sujuvalt. Christianseni firma tulud on järsult langenud ning kuigi ta tervitab valitsuse finantsabi meetmeid, mis näevad ette ka töötajate palgatoetust, on selle abi reeglid ning rakendamise sammud lõpuni välja töötamata, mistõttu on tulnud inimesi koondanda ning valitseb teadmatus.

Sellele vaatamata on Taani valitsuse rakendatud sammud (näiteks 90% ulatuses palgamaksed tunnipalga algusel töötajatele ning 75% ulatuses kuupalgaga töötajatele) juba teistele riikidele eeskujuks. Samas pole Taani mudel odav ning võib maksma minna kuni 13% riigi SKPst.

Ka saavad taanlased aru, et tegemist on üleilmse kriisiga ning nende majandus sõltub sellest, kuidas teised riigid kriisiga hakkama saavad ning kuidas kaupade vaba liikumise põhimõtet järgitakse.

Singapur

Riik on reitingus 21. kohal tänu tugevale majandusele, madalatele poliitilistele riskidele, suurepärasele infrastruktuurile ning madalale korruptsioonile. Singapur rakendas kiiresti viiruse leviku vastaseid meetmeid. „Usaldame oma valitsust, iga kriisis ette võetud samm on üsna läbipaistev," tõdes Konigle andmeanalüütik Constance Tan.

„Ja kui valitsus mingid meetmed rakendab, siis me neid ka järgime," lisas ta. Kuid on ka inimesi, kes eneseisolatsiooni reegleid eiravad ning nendelt võetakse ära passid ning tööload. Üldiselt elatakse Tani sõnul rahulikult ega muretseta, et ühiskonnas võiks puhkeda mäss või inimesed hakkaksid tänaval surema või majandus destabiliseeruks.

Singapur on väike riik ning kriisist väljumine sõltub maailmamajanduse taastumisest, kuid riigi elanikud usuvad õnnelikku tulevikku. Nii kinnitab singapurlane Justin Fong, et sarnaselt teistele elanikele usub ka tema, et kriis muudab nad tugevamaks. Kriis viib uue tehnoloogiaarenguni, mis pakub ka suuremaid võimalusi.

Nii on paljud ettevõtted kohanenud uute tingimustega ning võimaldavad töötajatele kodukontoris töötamist. Valitsus on võtnud kasutusele mobiiliäpi Trace Together, mis aitab viiruse levikut jälgida. Selle äpi on paljud singapurlased oma nutitelefonidesse laadinud.

USA

Arvestades riigi suurust, on see indeksis jagatud lääne-, kesk- ja idaosaks ning kokkuvõttes on kõik kolm üsna kõrgetel kohtadel: vastavalt 9. 11. ja 22. kohal. Viiruse leviku peatamine on osutunud kõige raskemaks suurlinnades nagu New York. Tööpuudus on juba jõudnud rekordilisele tasemele, suuremal määral seetõttu on enam kui pooltes osariikides kõik ärid suletud, ka restoranid ning kaubandusettevõtted.

Kuid USA võimud võtsid majanduse stabiliseerimiseks kiiresti kasutusele turgutusmeetmed (kahe triljoni dollari mahus abipakett), viisid sisse sotsiaalise distantseerumise meetmed, mis on mõningase mõju kaasa toonud. Kokkuvõttes peaks see pandeemia mõju pehmendama ning aitama kiiremini normaalse majanduselu taastada.

Goldman Sachsi ja Morgan Stanley eksperdid prognoosivad, et majandus teeb läbi V-kujulise languse ehk alguses kiire kukkumine ning juba teisel poolaastal kiire tõusu. McKinsey konsultandid aga on oma hinnangutes tagasihoidlikumad, kuid siiski optimistlikud. USA majanduse käekäik on oluline ka kogu ülejäänud maailmale, sest annab pea veerandi kogu maailma SKPst. Sestap sõltub ka maailmamajanduse taastumine suurel määral sellest, kuidas USA sellega hakkama saab.

„Üldiselt on USA majanduse tõsisest kriisist taastumise võime parem kui teistes riikides. Elanikkond on keskmiselt noorem ja mobiilsem kui mujal maailmas. Tööturupiirangud on väikesed, mis toetab tööjõu ümberpaigutamist," rääkis Notre Dame'i ülikooli professor Eric Sims. Lühiajalises plaanis on USA keskpankade süsteemil föderaalreservil ja Inglise keskpangal teistest keskpankadest rohkem manööverdamisruumi, märkis ta.

Tavapärase elukorralduse juurde naasmise kiirendamiseks on USA presidendi administratsioon teinud ettepaneku jagada riik piirkondadeks, eraldades viirusest vähem kannatada saanud, mis on majandusaktiivsuse taastamiseks valmis.

„Need meetmed on võimsa tõusu tagamiseks väga olulised," märkis Ameerika majandusuurinugte instituudi teadur Peter Erl, kelle sõnul on vaja võimalikult palju raha, kaupade, teenuste, töökäte ning ideede vaba liikumist. Seda mitte ainult riigis sees, vaid kogu maailmas.

Üldise riikliku tervisekindlustuse puudumine riigis on juba palju kriitikat saanud ning see tuleb edaspidi lahendada, kui riik tahab end sarnaste pandeemiate vastu paremini kindlustada. Üldiselt usuvad analüütikud, et maailm tuleb sellest kriisist välja tugevamana.

Rwanda

Tänu viimase aja edusammudele korporatiivjuhtimises, on Rwanda viimastel aastatel oma positsiooni indeksis oluliselt parandanud ning kerkinud 35 kohta 77. kohale ning Aafrika riikide arvestuses on ta neljandal kohal. Oluline, et riigil on kogemus surmava viirusega võitlusel eelmisel aastal, kui naaberriigis Kongo Demokraatlikus Vabariigis vallandus ebola puhang.

Riikliku tervisekaitse süsteemid, piiridel temperatuuri mõõtmine, ravimite kohaletoimetamiseks droonide kasutamine näitab, et Rwanda on kriisis stabiilsuse säilitamiseks naaberriikidega võrreldes hästi valmis.

Nii tõdes riiki jäänud välistudeng, et paljud analoogses olukorras olijad valisid Rwandasse jäämise, sest usuvad, et riigi valitsus saab olukorraga paremini hakkama kui nende koduriigid. Nii ongi välistudengid mures oma kodumaal elavate sugulaste, mitte endi pärast.

Nii oli Rwanda Saharast lõunas asuvatest riikidest esimene, kes täieliku karantiini kehtestas. Isolatsioonis vaesematele elanikele viiakse tasuta toitu. Kuigi Rwanda turismisektor on samuti kannatada saanud, siis loodetakse, et viiruse tõttu kannatajaid saab riigis olema vähe ning see aitab ka kriisist kiiremini toibuda.

Uus-Meremaa

Indeksis on Uus-Meremaa 12. kohal ning eriti tugevad hinnangud sai riik korporatiivjuhtimise ning varustuskindluse eest. Ka Uus-Meremaa riigijuhid reageerisid pandeemiale kiiresti: 19. märtsil suleti piirid välismaalastele ning 25. märtsis suleti ettevõtted.

„Saareriigina on meil kergem piire kontrollida. Kuna viirus tuleb väljastpoolt, siis on piiride sulgemine mõttekas," tõdes konsultatsioonifirma Sense Partners ökonomist Shamubil Ikub, kelle sõnul oli Uus-Meremaa reaktsioon teiste riikidega võrreldes julge ja otsustav.

Ranged meetmed on juba ka ära tasunud: kui neid ka järgmistel nädalatel järgitakse, siis viiruse levik peatatakse ning nagu märgib Guardian, saab riigist üks esimesi normaalse elu juurde tagasi pöördujaid.

Eksport ning turism on Uus-Meremaa jaoks peamised majandusharud, mistap tuleb riigil lähiajal ka raskustega hakkama saada. Isolatsioonis on aga aega ümber orienteeruda. Nii oldi riigis juba varem mures organiseerimatu turismi mõju pärast keskkonnale.

Praegune olukord annab aga võimaluse otsustada, mis on olulisem: kas turistide dollarid või loodus. Üldiselt on Uus-Meremaal head võimalused majanduse stabiilseks taastumiseks: riigivõlg on väike.