T1 suurima võlausaldaja, investeerimisfondi Sixth Street Partners juhid Markus Gloël ja Nils Albert tegid täna avalduse, kus ütlevad neil on saanud täielikult mõõt täis T1 omanikfirma Tallinna Moekombinaadi (ja ühtlasi selle börsifirmast omaniku Pro Kapitali) käitumisest. Ärileht on varem kirjutanud põhjalikult tülist, kus mängus on 65 miljonit laenuraha ja juurdetiksuvad kopsakad intressid. Laenuandja ei taha T1 saneerimiskavast kuuldagi, sest see laseks keskusel võlad suures osas maha kanda. T1 omanikud süüdistavad fondi jälle omakorda pahatahtlikkuses firma põhja lasta ja keskus siis ise üle võtta.

Markus Gloël ja Nils Albert kirjutavad täna oma pöördumises, et fond on nõus tegema 10 miljoni eest uusi investeeringuid lisaks, et keskuse tegevus ümber pöörata. Mida nad täpselt keskuses selle raha eest teha tahaks, jätavad mehed aga enda teada. "Et meie kavatsused oleksid selged: haldame USA-s ja Lääne-Euroopas pensionifondide ja pensionäride varasid mahus 34 miljardit USA dollarit ja võtame oma vastutust nende ees väga tõsiselt. Oleme nõus tegema T1 uusi investeeringuid ja teeme kõik endast oleneva, et kaitsta oma investeeringut ja ning õigusi ning teha T1-st edulugu," kirjutavad nad Corpore suhtekorraldusagentuuri kaudu saadetud pressiteates.

Selles heldes pakkumises on siiski mitu "aga". Sixth Streeti esindaja sõnul tahavad nad esiteks, et Tallinna Moekombinaat saneerimiskavast loobub. "TMK saneerimisplaan on välja töötatud vaid T1 omanike huvides, kuna sellega vähendatakse võlgu, mille tasumise kohustuse on keskuse omanikud varem võtnud, ning ühtlasi lubaks saneerimisplaan jääda neil sajaprotsendiliselt T1 omanikuks," kordavad nad juba varem öeldut.

See tähendab ühtlasi ka nende plaaniga edasi liikumist ja TMK pankrotti. "Praeguses olukorras näeme parima lahendusena pankrotti ning kui vara läheb müüki, siis oleme huvitatud selle omandamisest ning vajaliku investeeringu tegemisest," kinnitavad mehed.

65 miljoni eurone algus

"Meie kohalolek Eestis sai alguse 22. novembril 2016, mil Sixth Street (tookordse nimega TSSP) sisenes Eesti turule, kui teatati avalikult meie 65 miljoni eurosest investeeringust T1 kaubanduskeskuse ehitusse.

Pidasime oluliseks, et saame osaleda Tallinna linnakeskkonna uuenemises ning rajatava T1 keskuse potentsiaali rakendamises, nii et see moodustaks koos oma naabri, eduka Ülemiste Keskusega Eesti kõige atraktiivsema äripiirkonna."

Nad jätkavad, et neli aastat hiljem on nad projektis pettunud. "Muret ei tee T1 olemasolev potentsiaal, vaid Pro Kapitali kui kinnisvaraettevõtte suutmatus hallata keskust asjatundlikult ning täita eesmärke, milles lepiti kokku siis, kui Sixth Street tegi investeeringu.

T1 asub Tallinna kõige kiiremini areneva ärikvartali naabruses ning transpordiühenduste sõlmpunktis, Tallinna rahvusvahelise lennujaama ning tulevase Rail Balticu liiklussõlme lähedal. Kinnisvara puhul on tähtsaim asukoht ja T1 pääseb hõlpsalt autoga ning kõigi ühistranspordi liikidega - rongi, trammi ja bussiga.

Pro Kapitali oskamatus T1 haldamisel tekitas pettumuse

Paraku on olukorras, kus rentnikud lahkuvad ja T1 kritiseeritakse tava- ja sotsiaalmeedias, Pro Kapitali poolt tulnud vaid üks vabandus teise otsa. Eelmise aasta teiseks pooleks - tunduvalt enne COVID-19 tekitatud vapustusi - sai selgeks, et Pro Kapitali tütarettevõte AS Tallinna Moekombinaat on maksejõuetu, kuna oli peatanud arvete tasumise meile ja paljudele teistele võlausaldajatele. Meie kannatus sai lõpuks otsa," ütlevad Gloël ja Albert.

Fondi 2019. aasta kaasatud ekspertide rühma hinnang oli väga selge: Pro Kapital oli teinud T1 haldamisel kõik valesti. Külastajate voo optimeerimiseks mõeldud arhitektuurne planeering on ebaõnnestunud, puudub professionaalne rendisuhete haldus ning korralik finantshaldus.

"Kõige kehvem oli see, et T1 ei vastanud tarbijate ootustele. Poodide valik jätab soovida, kuna puuduvad keskmist külastajat kõnetavad laiatarbebrändid. Nagu eelnevalt märgitud, T1 ei peaks konkureerima Ülemiste Keskusega, vaid nad võiksid moodustada üheskoos Eesti kõige atraktiivsema äripiirkonna.

Meie eksperdid andsid ka väikese, kuid igati loogilise soovituse rajada sissepääs keskuse Ülemiste City poolsele küljele, kuna sealsamas asub kiirelt arenev ligi 10 000 inimesega ärilinnak.

Kui esitasime analüüsi tulemused Pro Kapitalile koos meie ettepanekutega lahendada tasumata laenumaksete küsimus kohtuväliselt ja suunata T1 õigele teele, vastasid nemad võlausaldajate selja taga esitatud saneerimisavaldusega ning valisid kohtutee, et mitte arveid tasuda."

T1 ümbersünd on võimalik, kuid see eeldab omaniku tahet teha suuri investeeringuid, usuvad laenuandjad. Selleks kuluvat 10 miljonit eurot. "Meie soov on koostöö Eesti äriavalikkusega, et teha T1 ebaõnnestumisest edulugu ja aidata keskusel teostada oma potentsiaali äriettevõtte ja Tallinna tunnustatud maamärgina."