Miljardär Ivar Tollefseni firma Heimstaden Bostad teatas sellel nädalal, et plaanib osta 830 miljoni euro eesti Berliinis 130 hoonet, milles on kokku 3902 korterit, kirjutab DW.

Uudis sai kohe negatiivse vastukaja, kuna linn juba võitleb suurte kinnisvarainvestoritega. Linn on samuti hädas, kuna pole piisavalt taskukohaseid üürikortereid ja üürihinnad kerkivad nii kõrgele, et keskmise palga teenijad ei saa kortereid enam endale lubada.

Osade hoonete elanikud kutsuvad linnavõime üles tehingut takistama, kuid seda saaks teha ainult juhul, kui riigile kuuluvad firmad ostaksid müüki läinud korterid eraettevõtte asemel ära. Seda saab aga rakendada vaid teatud piirkondades linnas, mis on n-ö kaitse all. Kaks hoonet, mida Heimstaden Bostad tahab osta, jäävad sellest alast välja.

Heimstaden Bostadil oleks teoorias võimalik ka riigi eelisostuõigusest mööda hiilida, kui lubab kaitsta üürnike õigusi ja järgida kohalikke regulatsioone.

Heimstaden Bostadi tegevjuhi Patrik Halli sõnul on ettevõtte ärimudeli keskmes kliendi huvid. Ta ütles, et ettevõtet ei peleta eemale ka Berliini üürihindade piirangud.

Berliini linnavalitsus külmustas hiljuti üürihinnad viieks aastaks. „Suuri investoreid ei hirmuta üürihinna lagi," ütles Berliini üürnike assotsiatsiooni juht Wibke Werner. „Nad ootavad viis aastat ära ja hakkavad siis kasumit teenima."

Linnavolikogu liikme Ephraim Gothe hinnangul teevad ettevõtted investeeringuid, kuna loodavad, et kohus tühistab üürihindade piirangud.