„Kliendid kasutasid maksepuhkuste võimalust kõige aktiivsemalt eriolukorra esimestel kuudel, kui tuleviku osas oldi ebakindlamad, kuid juba mais hakkas maksepuhkuse taotluste arv märkimisväärselt langema. Viimastel kuudel on huvi maksepuhkuste vastu olnud väga tagasihoidlik,“ ütles Luminori krediiditoodete juht Heiki Raadik.

Raadik lisas, et kui esialgu olid kartused suuremad, siis tegelikult kasutasid maksepuhkuse võimalust Eestis vaid 6% kodulaenu, 3% liisingu ning 4% tarbimislaenu klientidest. Samasse suurusjärku jäi ka Baltikumi keskmine maksepuhkuste võtmise protsent. „Pandeemia ei ole veel möödas ning seetõttu jälgime olukorda hoolikalt, et võimalike muutuste korral kiiresti reageerida," lausus Raadik.

Täna on viimane päev eriolukorra ajal välja kuulutatud moratooriumi raames maksepuhkuste taotlemiseks.

Balti riikide võrdluses kasutasid maksepuhkust kõige enam Luminori Läti kliendid - laenukohustusi lükkas edasi 3227 sealset klienti ja seda kokku 158 miljoni euro väärtuses. Seevastu Leedus kasutas maksepuhkuse võimalust 1861 eraklienti ja Eestis 1720 klienti, kes lükkasid oma laenukohustusi edasi vastavalt 86 miljoni euro ja 80 miljoni euro ulatuses. Kokku on Luminor lükanud Balti riikide eraisikute laenukohustusi edasi rohkem kui 325 miljoni euro väärtuses. Arvestus käib kogu maksepuhkuste perioodi kohta.

Võttes arvesse klientide arvu, võtsid enim maksepuhkusi lätlased - 6% kõikidest laenuklientidest, seejärel eestlased - 4% kõikidest laenuklientidest ning kõige vähem leedukad - 2% kõikidest laenuklientidest.