Ühisrahastamine on lühidalt see, kus investoriteks on tavalised inimesed. Investeerimissummad on väikesed ning tootlus reeglina isuäratav. Loe selle kohta pikemalt täna Ärilehes ilmunud loost.

Ärileht tegi Endoveri tegevjuhi Robert Laudiga lühiintervjuu:

Millisete objektide puhul olete ühisrahastuse mudelit kasutanud? Millised on täna töös?

Oleme ühisrahastuse mudelit kasutanud kolme erineva projekti puhul: korterelamud Raua tn 25, Toompuistee 13 ja Heina tn 5.

Töötame uute projektidega, aga momendil täpseid aadresse välja tuua ei saa, kuna protsessid on pigem algusjärgus. Ühisrahastus on meie jaoks huvitav teema ja üle maailma tõusev trend ning tahame olla selle valdkonna võimalustega kursis ning neid kasutada.

Millised on senised kogemused? Saate ehk tuua konkreetsed näited projektidest.

Senised kogemused on selgelt positiivsed. Kui esimene pakkumine Raua tn 25 projektis märgiti täis tundidega, siis järgmised kaks, Toompuiestee 13 ja Heina 5,  juba minutites mõõdetuna. Väikeinvestorid võtavad hea meelega oma portfelli fikseeritud tootlusega instrumente ja ühisrahastus võimaldab investeerimist väikeste summadega, näiteks alates 100 eurost.

Raua tn 25-s, mis tänaseks täielikult valminud,  korraldasime ka investoritele majaga kohapeal tutuvumise ürituse. Kohal oli märkimisväärne hulk huvilisi, kellest osad olid ühisrahastuse projektides juba osalenud ning teised, kes seda plaanisid. Konkreetse objektiga tutvumine võimaldab oma investeeringut nö käega katsuda ja annab ülevaate arendaja konkreetsest sooritusest ning loodetavasti lisab kindlustunnet järgnevatesse projektidesse investeerimisel.

Kuidas kujuneb intressitase?

Intressitase kujuneb välja teatud koridoris, mis põhineb varasematel edukalt finantseeriud projektide kogemusel, arendaja tuntusel, pakkumise hulgal, tagatistel ja investorite eeldatavatel ootustel. Kindlasti on väga olulisel kohal arendaja tuntus ja usaldusväärsus investorite silmis. Meie tahame olla pikajaline partner sellel turul ja sellest tulenevalt peame tõstma raha sellise hinnaga, mis rahuldab mõlemaid pooli.

Miks selline raha kaasamise viis hea on?

Tõstab arendaja tuntust turul, kuna tekitab paljudele isikliku sideme ettevõttega, kuhu ta investeerinud on. Meie jaoks on see kui lisandunud turunduskanal. Teiseks võimaldab ühisrahastuse kasutamine kaasta vahendeid olemasoleva projekti arendamiseks või vabastada omavahendeid uute projektide elluviimiseks.

Millal selle kasutamine mõistlik on ehk et kas igale projektile võiks põhimõtteliselt sel moel raha saada?

Ühisrahastust saab meie hinnangul hästi kasutada siis, kui projekti õnnestumiseks on laotud tugev põhi - tehtud parajas mahus ettemüüke, fikseeritud arenduse eelarve ja paika pandud finantseerimise skeem. Põhimõtteliselt saaks ühisrahastust teha igale projektile, kus need eeldused täidetud on, aga samas ei pruugi see kõikide projektide puhul mõistlik olla, sest tuleb arvestada erinevaid tegureid, sealhulgas ka ühirahastusega kaasatavate vahendite hinda. Ühisrahastuse mõttekust tuleb hinnata igat projekti eraldi vaadates ja otsest rusikareeglit meil välja kujunenud ei ole.